Alunecări de teren din cauza dezghețului. Mai multe case și drumuri din județul Cluj au fost afectate în ultima perioadă

Ana Anitoiu 15.02.2022, 16:38
Alunecări de teren din cauza dezghețului. Mai multe case și drumuri din județul Cluj au fost afectate în ultima perioadă

Au avut alunecări de teren în județul Cluj din cauza dezghețului și a ploilor din ultimele săptămâni. Mai multe case și drumuri au fost afectate. Un sat se află în pericol, după ce o alunecare s-a extins pe o suprafață de aproximativ 25 de hectare.

Un sat din Cluj, în pericol din cauza alunecărilor de teren

Alunecările de teren au provocat pagube în satul Ceanu-Mic, comuna Tureni, unde fenomenul se extinde pe 25 de hectare. Astfel, este pusă în pericol suprafața acestei localități ce este cunoscută pentru izvoarele sale sărate.

Este nevoie de expertiza zonei de alunecare, astfel încât să fie aplicată cât mai repede o soluție cât mai optimă de stabilizare a versantului.

Alunecari de teren din cauza dezghetului
Alunecare de teren. Imagine reprezentativa

Pagube însemnate în alte comune din Cluj

De asemenea, condițiile meteorologice au făcut pagube însemnate în comuna Baciu, unde se produc alunecări de teren în preajma unui drum ce a fost afectat de îngheț.

Ploile din ultima perioadă au distrus câteva anexe ale gospodăriilor unor locuitori din comunele Vad și Mica, iar drumurile s-au degradat atât de mult pe alocuri, încât circulația rutieră este imposibilă.

Măsurile propuse au fost trimiterea unor echipe de expertiză în zonele de alunecare și aplicarea unor măsuri de siguranță temporare până când vor fi găsite cele finale, precum și executarea unor lucrări urgente de întreținere a sistemului rutier.

Ce județ ocupă primul loc la alunecările de teren

Primul loc din țară în clasamentul județelor afectate cel mai des de alunecări de teren este ocupat de Vâlcea, cu peste 400 de zone afectate de astfel de incidente pe parcursul anilor trecuți, spre deosebire de aproximativ 100 înregistrate în județele alăturate Argeș și Olt.

Principalele cauze ale alunecărilor de teren sunt: defrișările, în contextul în care copacii fixează solul; cutremurele; și ploile abundente dintr-o anumită zonă din cauza cărora pământul se înmoaie și se desprinde de versanți.

Prin urmare, specialiștii au atras atenția că cea mai bună metodă prin care poate fi prevenită apariția unor alunecări de teren este împădurirea sau, după caz, reîmpădurirea versanților, precum și oprirea defrișării. Vegetația este cea care poate împiedica producerea acestor fenomene ce provoacă pagube și pot pune în pericol oamenii.

Alte recomandări ale specialiștilor pentru evitarea producerii unor alunecări de teren sunt evitarea tăierii versanților și drenarea apelor de suprafață și a celor subterane. Lista continuă cu: efectuarea de lucrări de rezistență; folosirea cablurilor pretensionate ca soluție de stabilizare; precum și realizarea unor filtre pentru a reduce efectul de sufoziune.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...