Altertă meteo de vremea rea. Fenomene extreme anunțate de meteorologi

Redacția IMPACT 26.02.2020, 12:10
Altertă meteo de vremea rea. Fenomene extreme anunțate de meteorologi

Vești mai puțin plăcute pentru români.Administrația Națională de Meteorologie a emis duminică un cod galben de vânt puternic pentru mai multe regiuni din țară. De când intră în vigoare atenționarea?

Cod galben de vânt. Zonele vizate

ANM a transmis o avertizare de cod cod galben de vânt și viscol care va intra în vigoare de miercuri, 26 februarie, începând cu ora 14:00 și va fi valabilă până joi, 27 februarie, la ora 21:00. La munte, îndeosebi în zona înaltă, se vor semnala intensificări ale vântului și viscol.

Cod galben vant si viscol în mai multe zone din România. Foto: Unsplash
Cod galben vant si viscol în mai multe zone din România. Foto: Unsplash

În intervalul menționat vântul va avea intensificări la munte, mai ales la altitudini mari, unde la rafală se vor atinge viteze de 70…110 km/h.

Din noaptea de miercuri spre joi (26/27 februarie) treptat vor predomina ninsorile, în general moderate cantitativ și local va fi viscol.
Totodată, ninsorile, temporar viscolite, vor fi avea intensificări și pe parcursul zilei de vineri, 28 februarie și în prima parte a nopții de vineri spre sâmbătă (28/29 februarie 2020).

Intensificări drastice ale vântului în mai multe zone din țară

Meteorologii au mai transmis două avertizări meteo de vreme rea, ce intră la categoria cod galben. Ambele privesc intensificări drastice ale vântului.

Prima vizează județele Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor, Hunedoara și Alba, unde, în după-amiaza și seara zilei de miercuri (26 februarie) vântul va avea intensificări, cu viteze cuprinse, în general, între 55 și 65 km/h.

Temporar instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin averse, descărcări electrice, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși pe arii restrânse 20…25 l/mp.
Se vor semnala și manifestări ale instabilității atmosferice vor fi pe arii restrânse și în restul Transilvaniei, mai ales în noaptea de miecuri spre joi (26/27 februarie).

Un alt cod galben de intensificări ale vântului va intra în vigoare începând de joi, 27 februarie, de la ora 11:00 până în aceeași zi, la ora 21:00. Județele care intră sub incidența acestei avertizări sunt: Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman.

În intervalul menționat, în județele Mehedinți, Dolj, Olt și Teleorman, vântul va avea intensificări, iar la rafală se vor atinge viteze, în general, de 60…70 km/h, potrivit ANM.

Urmăriți Impact.ro și pe