Alte trei județe sunt în scenariul roșu. Care sunt zonele cu rată mare de infectare

Stan Filon, Cristi Ionică 24.09.2021, 15:08
Alte trei județe sunt în scenariul roșu. Care sunt zonele cu rată mare de infectare

Numărul județelelor care intră în scenariul roșu din cauza exploziei de noi cazuri de coronavirus crește de la o zi, la alta. Vineri, nu mai puțin de trei județe au devenit ”roșii”, după depășirea ratei de indență a cazurilor de coronavirus în rândul populației.

Alte trei județe sunt în scenariul roșu

Așadar, vineri au mai intrat în scenariul roșu județele: Bistrița Năsăud, Cluj și Maramureș. În total, 6 județe și Capitala sunt acum în scenariul roșu, iar cea mai mare incidență se înregistrează în Ilfov, 4,46 la mie. Urmează Timiș, cu 3,98 la mie, Capitala, cu 3,77, și Satu Mare, cu 3,5. În Bistrița Năsăud, incidența a crescut la 3,15 la mie, în Cluj este 3,16, iar în Maramureș – 3,11.

În ceea ce privește noile cazuri despitate în ultimele 24 de ore, situația stă așa: Capitala are vineri 991 cazuri noi de COVID, Bistrița-Năsăud – 106, Cluj – 347, Ilfov – 338, Maramureș – 117, Satu Mare – 104 și Timiș – 470. În scenariul galben sunt 11 județe.

Alte trei judete sunt in scenariul rosu
Alte trei judete sunt in scenariul rosu

Ce se întâmplă în scenariul roșu

Până astăzi, 24 septembrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.180.097 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 514 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. Până vineri, 36.109 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

Dar ce înseamnă, mai exact, scenariul roșu? Ei bine, în scenariul roșu magazinele se închid de la ora 18:00, iar certificatul verde va deveni obligatoriu aproape peste tot: la restaurant, la film, la teatru, etc! Românii vor avea acces la meciuri, în sălile de sport, la nunți, botezuri doar dacă vor prezenta certificatul verde, cel care atestă vaccinarea, testarea sau trecerea prin boală.

Competițiile sportive se vor desfășura cu spectatori, dar care vor ocupa doar 30% din capacitatea locurilor. Microbiștii vor fi obligați să poarte mască de protecție. În unele județe, autoritățile locale decid dacă impun sau nu restricții de circulație pe timpul nopții. În Timișoara, acestea au fost deja adoptate. Oamenii care vor să iasă din casă după ora 20:00, trebuie s aibă completată declarația pe proprie răspundere, în care să fie trecut motivul pentru care iese din casă. Iată cine mai poate ieși după ora 20:00:

  • deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;
  • deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente;
  • deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
    deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori decesul unui membru de familie.
  • Operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, sunt obligaţi să îşi organizeze şi să îşi desfăşoare activitatea, în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, în intervalul orar 5:00-18:00. În intervalul orar 18:00 – 5:00, operatorii economici pot desfăşura activitatea de livrare la domiciliu. Se suspendă activitatea operatorilor economici desfăşurată în spaţii închise în domeniul sălilor de sport şi/sau fitness.
Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...