Alocație de 468 de euro pe lună pentru badantele românce din Italia. Ce trebuie să facă pentru a obține banii

Ana Anitoiu 26.12.2021, 16:08
Alocație de 468 de euro pe lună pentru badantele românce din Italia. Ce trebuie să facă pentru a obține banii

Badantele românce din Italia și cele de alte naționalități vor putea primi o alocație în valoare de 468 de euro pe lună, începând din noul an. Însă, ca să obțină acești bani în fiecare lună, ele vor trebui să îndeplinească unele condiții, printre care și una referitoare la revenirea acasă. Iată care sunt acestea.

Ce au dreptul badantele românce din Italia să primească de la angajatori

Badantele românce și cele din alte naționalități care lucrează în Italia au dreptul ca angajatorul să-i plătească în fiecare trimestru contribuțiile. În baza acestora, îngrijitoarele vor putea ieși la pensie imediat ce îndeplinesc condițiile necesare – de obicei 20 de ani de plată și vârsta de 67 de ani.

Totuși, plata contribuțiilor se face pe baza orelor efectiv plătite în trimestrul respectiv, iar în realitate nu se întâmplă mereu ca cei care sunt plătiți pe parcursul unui an de muncă să poată acoperi contribuțiile în mod corespunzător. În cele mai multe cazuri, îngrijitorii au contracte de 24 de ore, chiar dacă lucrează toată ziua.

Alocatie de 468 de euro pe luna pentru badantele romance din Italia
Cum pot obtine badantele romance din Italia o alocatie

Ce pericol le pândește pe badantele românce din Italia

Mulți dintre cei care angajează badante românce sau de alte naționalități în Italia încheie un contract de muncă ce prevede mai puține ore lucrate decât cele înregistrate cu adevărat, astfel încât să-și reducă din cheltuieli.

Munca îngrijitoarelor poate fi discontinuă și, astfel, ele pot ajunge la vârsta de 67 de ani să constate că nu au acumulat dreptul la pensie pentru limită de vârstă, deși munca pe care au făcut-o în sprijinul cetățenilor italieni a fost dificilă.

În plus, chiar dacă află că nu au dreptul la pensie, badantele românce din Italia nu-și pot recupera contribuțiile. Banii plătiți la Securitate Socială din Italia nu se returnează, conform unei decizii din 2002 a Curții de Casație.

Ce condiții trebuie să îndeplinească badantele românce din Italia pentru cei 468 de euro pe lună

Statul italian va oferi o alocație socială în valoare de 468 de euro pe lună, timp de 13 luni, începând de la 1 ianuarie 2022, pentru îngrijitoarele care o cer, cu unele condiții. În primul rând, trebuie să fie cetățeni italieni; din Uniunea Europeană; din afara ei, dar cu un permis de ședere de cel puțin 10 ani; sau refugiați politici.

În plus, badantele românce care vor să obțină acești bani trebuie să știe că se califică doar dacă au un venit de până la 5983 de euro pe an, în cazul în care sunt necăsătorite; sau de până la 11967 de euro pe an, dacă sunt căsătorite.

O altă condiție pentru ca badantele românce din Italia să primească banii este ca acestea să aibă reședința în această țară. Nu este posibil ca aceste persoane să părăsească teritoriul italian pentru mai mult de 29 de zile pe an atunci când beneficiază de alocația menționată. Altfel, plata va fi suspendată și plătită din nou doar la întoarcere.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...