Alimentul vedetă al agriculturii românești. Putem fi liderii Europei la producție în 2021

Badea Violeta 17.11.2021, 14:37
Alimentul vedetă al agriculturii românești. Putem fi liderii Europei la producție în 2021

România are toate șansele de a se situa în 2021  pe primul loc în Uniunea Europeană la producția unui aliment. Până acum, fermierii au recoltat aproape 90% din suprafața totală de 2,57 milioane de hectare însămânțată, conform ultimelor date publicate de Ministerului Agriculturii. Iată care este alimentul vedetă al agriculturii din România.

România poate ocupa prima poziţie în clasamentul UE la producţia unui aliment

Până acum, fermierii au recoltat nu mai puțin de 12,14 milioane de tone de porumb boabe de pe 84,9% din suprafața totală de 2,57 milioane de hectare însămânțată, conform datelor publicate de Ministerul Agriculturii.

Până acum, România stă mai bine față de anul trecut. Cifrele arată un randament mediu la hectar de 5,5 tone, față de 3,9 tone la hectar cât era în 2020.

Totuși, fermierii români nu au reușit să ajungă la nivelul performanțelor din anii trecuți. Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, în 2019, randamentul a ajuns la 6,5 tone la hectar. În 2018, acesta a fost de 7,6, iar în 2017 de  5,9 tone la hectar.

În vara acestui an, ministrul Agriculturii spunea că, din primele estimări realizate, producţia totală de porumb boabe în anul 2021 va ajunge la 13,87 milioane de tone, în condiţiile în care anul trecut au fost obţinute 10,15 milioane de tone. Media la nivel naţional era la acea dată de 5.393 g/ha.

 „Am raportat în anul 2019 o producţie de 17 milioane de tone, iar în 2018 de 18,66 milioane de tone de porumb boabe, dar ştim că în acei ani a fost şi o reacţie a Comisiei Europene pe aceste cifre pentru că le-au dat peste cap toate estimările”, a declarat atunci Adrian Oros.

Tara noastra poate ocupa prima poziţie in clasamentul UE la productia de porumb
Tara noastra poate ocupa prima poziţie in clasamentul UE la productia de porumb

România și Franța luptă pentru locul 1 în UE

România și Franța se luptă pentru a ocupa poziția de lider europen. Conform specialiștilor, țara noastră ar putea avea o producție totală de porumb boabe de 14,1 milioane de tone. În schimb, adversara noastră ar putea obține în 2021 o producție de 14,165 milioane de tone.

Nu ar fi pentru prima dată când România ar reuși să obțină prima poziție în clasamentul producătorilor europeni. În 2018 și 2019, țara noastră a reușit această performanță. Porumbul este cultivat peste tot în lume datorită  posibilităților numeroase de valorificare a producției.

Acest aliment este folosit atât în alimentația umană, cât și drept furaje pentru animale. De asemenea, porumbul se folosește și pentru a obține și biocombustibili și celuloză. În plus, mătasea porumbului poate fi utilizată inclusiv în scop medicinal.

Ionuț Dolănescu, dezvăluiri cutremurătoare despre ultimele clipe ale tatălui său
Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...