Alimentul românesc care are mare căutare în Africa. Doar Egiptul a cumpărat 60.000 de tone

Beatrice Dumitru 18.11.2021, 16:00
Alimentul românesc care are mare căutare în Africa. Doar Egiptul a cumpărat 60.000 de tone

România a câștigat un nou contract cu Egiptul în cadrul unei licitații internaționale pentru cumpărarea unui aliment care domină vânzările pe piața din această țară. Astfel, România a devansat Rușia cu care s-a aflat în concurență directă, iar livrarea va avea loc la începutul anului viitor.

Produsul românesc, la mare căutare pe piața din Egipt

Vânzarea a fost făcută de traderul Ameropa, care a oferit cel mai mic preț din cadrul licitației, cu 13 euro mai puțin pe tonă, decât traderul care a vândut pentru Rusia. Prețul de vânzare a fost de 346,97 dolari pe tonă FOB (Free on Board). La acesta se mai adaugă și costul pentru transport, de 25 dolari /tonă.

Grâul românesc la mare căutare pe piața din Egipt.

Autoritatea Generală pentru Aprovizionarea cu Mărfuri din Egipt (GASC) a cumpărat 60.000 de tone de grâu românesc. Egiptul este cel mai mare cumpărător de grâu din lume. Prețul grâului a crescut de la ultima licitație, fiind la un maxim al ultimilor aproximativ nouă ani. Țara africană a mai cumpărat la sfârșitul lunii august alte 60.000 de tone de grâu din România.

România, pe locul doi la exportul de cereale din UE

România, cu o recoltă consitentă în acest an, a fost pe locul doi la vânzarea de cereale din Uniunea Europeană, după Franța, în anul comercial 2020-2021, care s-a încheiat pe 30 iunie. A acoperit aproape 15,5 % din exporturile UE, cu 6,2 milioane de tone. Franța a exportat de două ori mai mult, peste 11,3 milioane de tone.

Exporturile de grâu ale Uniunii Europene ar putea depăși pagul de 11 milioane de tone până la finalul anului. Cererea este atât de mare din cauza secetei care a afectat recolta din America de Nord. În acest context, guvernul american este de părere că UE  va exporta 35,5 milioane de tone de grâu în sezonul actual, care se va încheia în iunie 2022. Astfel, poate devensa Rusia, cel mai mare exportator pe plan mondial.

Urmăriți Impact.ro și pe