Alimentul la care prețurile au explodat în întreaga lume. Produsele de bază, la cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani

Ioana Bucur 03.06.2021, 23:44
Alimentul la care prețurile au explodat în întreaga lume. Produsele de bază, la cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani

Care este alimentul la care prețurile au explodat în întreaga lume. Produsele de bază au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani. Cum explică specialiștii fenomenul și de unde a început totul.

Alimentul la care prețurile au explodat în întreaga lume

Fiecare vizită la supermarket sau piață ne costă din ce în ce mai mult. Nu se întâmplă doar la noi în țară, specialiștii vorbesc despre un fenomen apărut în toată lumea. Produsele de bază au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani. Datele îngrijorătoare a fost publicate de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, ce măsoară periodic schimbările prețului coșului de alimente. Motivul ar fi scumpirea materiilor prime.

Potrivit specialiștilor, în cazul cerealelor, prețurile au explodat în întreaga lume, crescând cu 36,6% în comparație cu luna mai a anului trecut. Prețul porumbului aproape s-a dublat. Nici uleiurile vegetale nu au scăpat „mai ieftin”, înregistrând o creștere a prețului cu opt procente, zahărul s-a scumpit cu 6,8%. Carnea şi laptele au înregistrat, de asemenea, creşteri de preţ cu 2,2 respectiv 1,8 la sută.

Alimentul la care prețurile au explodat
Produsele de bază au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani

Lista scumpirilor

Potrivit raportului întocmit de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, prețul alimentelor de bază a atins cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani. Majorările înregistrare sunt:

  • prețul cerealelor: + 36,%
  • prețul porumbului: + 89,9%
  • preţul uleiurilor vegetale: + 7,8%
  • preţul zahărului: + 6,8%
  • preţ carne: + 2,2%
  • preţ lactate: + 1,8%
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Efectele se simt în buzunarul fiecăruia. Președintele Federației Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoș Frumosu, a declarat că valul de scumpiri îi afectează pe români, în mod deosebit, ținând cont de puterea scăzută de cumpărare de la noi din țară din ultima perioadă. Acesta a spus că statul ar trebui să intervină cu politici realizate de Ministerul Agriculturii, în strânsă legătură cu producătorii.

„Pentru noi românii, este foarte dificil. Spun lucrul acesta pentru că puterea de cumpărare a românilor este foarte scăzută, în ultima perioadă, dacă urmărim statistic, numărul șomeriflor a crescut, cantitatea vândută a scăzut și nu este o problemă doar în România, este o problemă generală. Pe de-o parte, fiecare stat își face o protecție din acest punct de vedere și atunci exporturile scad în procent și apare o ofertă mai mică pe fondul unei cereri mai mari (…)

Ar trebui să intervenim cu politici realizate de Ministerul Agriculturii, în strânsă legătură cu producătorii (…) Seceta de anul trecut conduce la scumpirile de anul acesta”, a explicat Dragoș Frumosu, pentru Antena 3.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...