Alimentul la care Mihai Șora renunțase de ani buni. Obiceiurile pe care le avea celebrul filosof

Mihnea Tălău, Gabriel Alexandru 26.02.2023, 23:27
Alimentul la care Mihai Șora renunțase de ani buni. Obiceiurile pe care le avea celebrul filosof

Filozoful Mihai Şora a murit sâmbătă, la vârsta de 106 ani. Cu ceva timp în urmă el a dezvăluit care ar fi fost, de fapt, secretul longevității sale. A avut mereu grijă de alimentația sa.

”Refuz să mănânc suferințe și agonii”

El renunțase la carne de ani de zile, Cu toate acestea nu a ținut cont de vârstă sau de vreo dietă recomandată, ci îi era milă de animalele ucise  – „Refuz să mănânc suferințe și agonii”.

Alimentația sa s-a bazat pe multe fructe și legume sau cereale.

„Pentru că sunt întrebări care tot revin în mesageria mea – «Ce mâncați, domnule Șora?», «Sunteți vegetarian?», «Vă plac sarmalele?»… ori piftia, toba și cârnații –, iată: ca orice relație, și cea cu mâncarea se deprinde și se educă. Sau nu. Poți face din ea o meserie, pasiunea vieții tale, după cum se poate întâmpla să devină o nevroză, obsesia care îți încalecă existența (și te face să ratezi exact ceea ce este important).

Ce vreau să spun acum, rapid și fără multă teorie, este că, într-adevăr, nu mai mănânc carne de ani buni. Mă grăbesc să adaug, însă, și această evidență: nu ne naștem vegetarieni. Nu m-aș grăbi, așadar, să-i învinovățesc pe cei ce adoră chiftelele sau caltaboșii.

Care este lista cu alimente care nu trebuie depozitate în frigider

Nu sar din avion dacă, lângă mazărea sleită, orezul uscat ori frunza de salată, stă cuminte în farfurie o bucățică de carne (tare ca piatra, oricum, și nemestecabilă). Nici nu strâmb din nas când, la o sindrofie, în vizită fiind, văd pe masa gazdei jambon sau pastramă.

Sunt nenumărate feluri de a te sustrage condiției de carnasier și nenumărate motivații. În ce mă privește, ele nu au legătură nici cu vârsta, nici cu vreo dietă oarecare, nici cu statutul (trâmbițat de unii sau afișat ca virtute) de vegetarian. Ci, pur și simplu, cu faptul că mă străduiesc să înțeleg condiția necuvântătoarelor.

Am citit studii și văzut documentare sfâșietoare despre ferme de porci, abatoare, crescătorii de pește sau păsări. Și refuz să mănânc suferințe și agonii. Atât de simplu”, a explicat Mihai Șora, într-o postare, toamna trecută, pe pagina sa de socializare.

Cine a fost Mihai Șora

Mihai Șora s-a născut pe data de 7 noiembrie 1916 în Remetea Mare din judeţul Timiş. Este membru de onoare al Academiei Române și a primit numeroase distincții de-a lungul anilor. Scrierile sale au fost premiate de către Uniunea Scriitorilor.

A primit în 2016  Ordinul „Steaua României”, în rang de Cavaler, din partea preşedintelui Klaus Iohannis.

El a fost activ în viața civică. A stat alături de copii la orele de caligrafie, s-a implicat în strângerea de fonduri pentru construirea unui spital de pediatrie, și a participat la protestele organizate în 2018 în Piața Victoriei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...