Alimentul de sezon care bagă tot mai multe persoane în spital. E preferatul românilor în această perioadă

Corina Oprea 20.06.2023, 11:30
Alimentul de sezon care bagă tot mai multe persoane în spital. E preferatul românilor în această perioadă

În această perioadă, oamenii tind să consume un aliment care poate fi procurat foarte ușor și care este și extrem de versatil. Este o legumă ce poate fi introdusă într-o mulțime de feluri de mâncare, ce se pregătește foarte ușor, dar se pare că este și extrem de periculoasă. Medicii trag un semnal de alarmă și spun să fim foarte atenți, pentru că mulți au ajuns la spital în stare gravă din cauza acestor alimente.

Avertisment pentru toți românii

Specialiștii trag un semnal de alarmă cu privire la un aliment extrem de consumat de către români. Este vorba despre ciuperci, care sunt tot mai răspândite din cauza vremii extrem de ploioase. Este important să fim conștienți de pericolele la care ne expunem, motiv pentru care a fost emisă o avertizare în acest sens.

În ultima perioadă a plouat foarte mult, ceea ce înseamnă că și ciupercile s-au răspândit prin păduri și oamenii vor ieși la cules imediat ce acestea cresc. În acest context, Direcția de Sănătate Publică Arad lansează un avertisment important către populație cu privire la consumul de ciuperci.

Astfel, medicii spun să avem mare grijă de unde le cumpărăm, pentru că riscul ca acestea să fie otrăvitoare este extrem de mare. Nu orice ciupercă este bună de mâncat, motiv pentru care ar trebui să ne gândim serios înainte de a merge să le procurăm singuri sau când le cumpărăm de la culegătorii neprofesioniști.

„În ultimii ani, numărul intoxicaţiilor accidentale cu ciuperci este în continuă creştere. Recoltarea ciupercilor din pădure în mod neorganizat sau achiziţionarea de la culegătorii care le comercializează în pieţe implică riscuri importante asupra sănătăţii deoarece îşi pot face apariţia exemplarele din speciile de ciuperci otrăvitoare, care generează intoxicaţii acute la consumatori”, a spus dr. Gabriela Cecilia Irimie, director executiv DSP Arad.

Simptomele care arată că am consumat ciuperci otrăvitoare

Tot mai multe persoane ajung la spital după ce consumă ciuperci otrăvitoare. Medicii spun că începem să ne simțim rău în primele 12 ore și trebuie să ne adresăm specialiștilor încă de la primele semne, pentru a evita o situație și mai complicată.

Simptomele de început sunt diaree, vărsături, greaţă, tremurături, ameţeli și tulburări de vedere, conform DSP Arad. Astfel, încă de când observăm primele schimbări în starea noastră de sănătate, trebuie să ne adresăm medicului, pentru a evita apariția simptomelor grave: tulburări digestive severe, deshidratare puternică, ceea ce duce rapid la afectarea ficatului, afectarea rinichilor, tulburări neurologice sau chiar deces, în cazurile severe.

De asemenea, specialiștii spun să cumpărăm ciuperci doar din magazine și tipuri foarte cunoscute, despre care știm că sunt destinate consumului. În plus, nu trebuie să le consumăm crude sau în combinație cu cantități mari de alcool.

Mai important, trebuie conservate, ținute două zile la frigider și abia apoi preparate și introduse în alimentație!

Urmăriți Impact.ro și pe