Alimentul de post care este nociv. Are peste 50 de E-uri, dar românii îl consumă des

Mihnea Tălău 21.08.2023, 15:37
Alimentul de post care este nociv. Are peste 50 de E-uri, dar românii îl consumă des

Este știut că prăjiturile au toate culorile curcubeului, acest lucru fiind posibil datorită folosirii coloranților artificiali. Aceștia și alți aditivi alimentari sunt adesea etichetați cu un număr E în loc de numele lor. „E” înseamnă Europa și indică faptul că substanța este permisă sau nu de UE pentru a fi utilizată în toate țările europene.

Peste 50 de E-uri și în produsele de post

Potrivit ultimului raport realizat de InfoCons, în România sunt folosiți nu mai puțin de 50 de E-uri și atrage atenția asupra acestui aspect regăsit la almentele de post. Experții InfoCons spun că este o bombă pentru organismul tău, iar mulţi români îl consumă, din păcate, scrie Playtech.ro.

InfoCons, trage un mare semnal de alarmă, când vine vorba și despre produsele de post regăsite în toate magazinele, spunând că „E-urile, coloranții, conservanții sunt de cele mai multe ori într-un numeric foarte mare”, și că ar trebui să fim mult mai atenți chiar și atunci când ne decidem să achiziționăm astfel de produse.

Asta înseamnă că vorbim de un anume tip de alimente, de post, de origine vegetală și nu numai care sunt consumate în această perioadă. Numai că, deși mulți cred că acestea sunt mult mai sănătoase și fără riscuri, un nou studiu InfoCons arată care este, de fapt, realitatea.

„Consumatorii care aleg să prepare o gustare de post cu pâine, pate vegetal, margarină, halva, un suc tip ceai sau o lapte de soia și o gumă de mestecat, vor consuma instant până la 50 de E-uri.

De pildă , pâinea conține până la 4 E-uri, pateul vegetal ajunge până la 13 E-uri, margarina atinge până la 6 E-uri, halvaua are până la 3 E-uri, un suc tip ceai atinge până la 8 E-uri, un lapte de soia are până la 5 E-uri, iar o gumă de mestecat ajunge până la 11 E-uri”, se arată în cel mai recent studiu InfoCons.

Cate E-uri contine o guma de mestecat. Te vei gandi de doua ori inainte sa consumi. Sigur nu te asteptai

Aditivii alimentari care nu fac bine sănătății

Conform aceluiași studiu, în produsele mențonate se regăsesc cel puțin doi aditivi alimentari, care în esență nu fac bine sănătății.

”Acid Ascorbic (E300) – Aditiv alimentar din categoria antioxidanţilor, regăsit în mod natural în majoritatea fructelor şi legumelor.

Acid Citric (E330) – Acidul citric este utilizat în industria alimentară deoarece conferă produselor un gust plăcut de acid. Este foarte solubil în apă, prin urmare poate fi adăugat si in sucuri, dulciuri, bomboane, jeleuri și fructe congelate.

Utilizarea acidului citric este o necesitate pentru clarificarea enzimatică a sucurilor, pentru împiedicarea zaharisirii mierii de albine.”, mai arată studiul InfoCons.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...