Un aliment esențial în dieta noastră a devenit subiectul unei creșteri fulminante a prețului. Această creștere impresionantă a ajuns la cotele cele mai ridicate din ultimii 12 ani, punând în alertă consumatorii din întreaga lume.
Orezul a atins prețuri care nu au mai fost înregistrate de aproape 12 ani, pe fondul interzicerii exportului de orez din India și a condițiilor meteo nefavorabile care au afectat producția și aprovizionarea cu acest aliment de bază în regiunea Asiei.
Astfel, Agenția pentru alimente a Organizației Națiunilor Unite (ONU) a semnalat această evoluție, conform informațiilor prezentate de CNBC.
”Prețurile globale ale orezului sunt deosebit de îngrijorătoare. Ceea ce pare să fie clar este că volatilitatea prețurilor alimentelor va continua în lunile următoare”, a declarat Qingfeng Zhang, director senior de la Banca Asiatică de Dezvoltare, pentru CNBC.
Citește și: Alimentul nelipsit din bucătăria românilor se scumpește enorm. Noi creșteri de prețuri
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Cu excepția Indiei, inflația în domeniul alimentar a fost relativ sub control în regiunea Asiei în acest an. Însă, cu toate acestea, o combinație de factori a început să provoace îngrijorări că lipsa de aprovizionare cu orez ar putea deschide calea către o creștere semnificativă a prețurilor pentru alte produse alimentare, conform informațiilor furnizate de News.ro.
Un ansamblu complex de factori a contribuit la recentele creșteri semnificative ale prețurilor orezului, declanșând preocupări și întrebări cu privire la această evoluție.
Printre acestea, se numără schimbările climatice extreme cauzate de încălzirea globală și reluarea fenomenului meteorologic El Niño, care a reapărut după o pauză de șapte ani.
De asemenea, retragerea Rusiei din inițiativa pentru cereale de la Marea Neagră și adoptarea unor politici manifestate sub forma restricțiilor comerciale, au contribuit la această situație nefavorabilă.
Totuși, chiar dacă prețurile orezului au cunoscut o creștere de preț semnificativă majoritatea țărilor asiatice vor putea gestiona o potențială situație de criză în ceea ce privește stocurile acestui aliment de bază.
”Prețurile au crescut cu siguranță, iar acest lucru contribuie la alarmare și, de asemenea, poveștile anecdotice despre oameni care sunt în panică. Dar, dacă te uiți la cifrele generale ale ofertei și cererii, țările asiatice sunt într-o poziție foarte bună să învingă acest șoc de preț și de ofertă pe piața orezului.”, a declarat Erica Tay, economist la Maybank, care acoperă Thailanda și China.
De asemenea, acest avans al prețurilor la orez se manifestă în contextul unor prețuri mai reduse la nivelul alimentelor. Potrivit afirmațiilor lui Tay, în conformitate cu indicele FAO al prețurilor alimentelor al Organizației Națiunilor Unite, prețurile generale ale alimentelor au înregistrat o scădere de aproximativ 23% față de punctul maxim atins în luna martie a anului trecut.