Alimentele care nu trebuie reîncălzite. Mulți români fac această greșeală

Iancu Andreea 01.04.2022, 18:15
Alimentele care nu trebuie reîncălzite. Mulți români fac această greșeală

Mulți dintre noi s-au obișnuit să gătească o dată pe săptămână și apoi să reîncălzească mâncarea atunci când servesc masa. Fie că folosim aragazul sau apelăm la cuptorul cu microunde, preparatele își recapătă savoarea ca și cum ar fi fost abia gătite. Totuși, nu toate alimentele trebuie reîncălzite, unele dintre ele schimbându-se în urma acestui proces.

Care sunt alimentele ce nu trebuie reîncălzite

De multe ori alegem să pregătim mâncarea pentru a putea fi servită la mai multe mese, fiind doar reîncălzită. Acest obicei nu se poate însă aplica la toate alimentele, unele dintre ele ne putând fii reîncălzite. Iată care sunt mâncărurile pe care este bine să eviți să le încălzești după ce le-ai preparat, precum și motivele care stau la baza acestui proces.

Una dintre legumele care nu sunt tocmai îndrăgite, broccoli, nu este recomandată a fi consumată după ce a fost reîncălzită. Se pare că acesta își poate pierde din proprietățile nutriționale. Vitamina C și acidul folic, care se regăsesc din plin în interiorul acestei legume, nu reacționează bine atunci când este reîncălzit. Mai mult, acidul folic este distrus în timpul procesului.

Care sunt alimentele care nu trebuie reîncălzite
Se recomandă consumul de alimente proaspăt preparate și nu reîncălzite

Preparatele pe care este bine să evităm să le reîncălzim

Ouăle fierte sunt delicioase, chiar și reîncălzite, însă ele își pierd din antioxidanți atunci când nu sunt proaspăt preparate. Indiferent de modul în care au fost preparate, acestea pierd din beneficiile nutritive. De asemenea, în cazul uleiurilor vegetale, precum cel de măsline, de avocado ori soia, acizii grași nesaturați se transformă în substanțe nocive prin reîncălzire.

Cartofii, unul dintre alimentele apreciate de mulți dintre noi, sunt grozavi atunci când îi iei de pe foc, însă își pierd aroma dacă sunt reîncălziți. Acest fapt se datorează, de asemenea, vitaminei C din compoziția lor, care se regăsește din abundență în cartofi.

Peștele se regăsește pe lista produselor alimentare pe care nu ar trebui să le reîncălzești. Vitamina B6, care se află din abundență în interiorul preparatelor din pește, este extrem de sensibilă la caldură. Pe de altă parte, morcovii, sfecla și verdețurile, care conțin și nitrați, sunt alimente ce trebuie consumate crude. În cazul în care ele sunt reîncălzite devin nocive.

Chiar dacă preparatele pe bază de carne de pui sunt îndrăgite, ele își păstrează gustul bun și după reîncălzire, însă medicii recomandă să evităm acest procedeu și să consumăm puiul mai degrabă rece decât încălzit. În aceeași categorie se află și ciupercile, care dacă s-au răcit ar trebui consumate reci. Nici spanacul și alte legume verzi nu sunt recomandate a fi reîncălzite deoarece devin bogate în nitriți, substanțe nocive pentru organism.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...