Aliatul surpriză al lui Putin. Coreea de Nord vinde armament Rusiei și este pregătită să trimită trupe în Ucraina

Andrei Dumitrescu 06.09.2022, 10:20
Aliatul surpriză al lui Putin. Coreea de Nord vinde armament Rusiei și este pregătită să trimită trupe în Ucraina

Serviciile secrete americane au apreciat că Moscova cumpără milioane de proiectile de artilerie și rachete din Coreea de Nord, a relatat New York Times, după ce s-a raportat că armata rusă a început să folosească drone de fabricație iraniană.

Oficialii americani au declarat că pot confirma că informațiile din New York Times sunt corecte și că se așteaptă la achiziții suplimentare de echipamente militare nord-coreene de către Rusia.

„Ministerul rus al Apărării este în curs de a achiziționa milioane de rachete și obuze de artilerie din Coreea de Nord pentru a le folosi pe câmpul de luptă din Ucraina”, a declarat un oficial prin e-mail, întrebat despre raportul ziarului.

Oficialul a declarat că achizițiile au indicat faptul că armata rusă „continuă să sufere din cauza lipsei severe de aprovizionare în Ucraina, în parte din cauza controalelor la export și a sancțiunilor”.

„Ne așteptăm ca Rusia să încerce să achiziționeze echipamente militare nord-coreene suplimentare în viitor”, a declarat oficialul, care nu a dorit să fie identificat după nume.

The Times a citat oficiali guvernamentali americani care au declarat că achizițiile au arătat că sancțiunile au început să își facă simțită efectul și să reducă capacitatea Rusiei de a-și susține invazia în Ucraina, pe care Moscova a numit-o „operațiune militară specială”.

Raportul de luni al ziarului a precizat că informațiile recent declasificate nu au oferit detalii despre ceea ce a fost cumpărat, dincolo de faptul că articolele au inclus obuze de artilerie și rachete.

Luna trecută, un oficial american a declarat pentru Reuters că dronele rusești de fabricație iraniană au suferit „numeroase defecțiuni”. Oficialul a declarat că Rusia a planificat cel mai probabil să achiziționeze sute de vehicule aeriene fără pilot (UAV) din seriile Mohajer-6 și Shahed.

Extinderea relațiilor bilaterale

În urmă cu trei săptămâni, Vladimir Putin și-ar fi dat acordul pentru extinderea relațiilor bilaterale cu Coreea de Nord, potrivit presei de stat de la Pyongyang.

Potrivit acesteia, Kim Jong Un a primit o scrisoare de la liderul rus cu ocazia aniversării a 77 de ani de la încheierea ocupației japoneze în peninsula coreeană, în care îi transmitea că o colaborare mai strânsă ar fi în interesul ambelor părți.

 

Cinci previziuni pentru urmatoarele sase luni pentru razboiul din Ucraina. Ce s-ar putea intampla in conflictul ruso-ucrainean
Cinci previziuni pentru urmatoarele sase luni pentru razboiul din Ucraina. Ce s-ar putea intampla in conflictul ruso-ucrainean

Rusia și Coreea de Nord vor „continua să extindă relațiile bilaterale cuprinzătoare și constructive prin eforturi comune”, a scris Putin, adăugând că acest lucru va contribui la consolidarea securității și stabilității peninsulei coreene și a regiunii din nord-estul Asiei.

Coreea de Nord și cei 100.000 de soldați

Coreea de Nord a oferit 100.000 de soldați „voluntari” Kremlinului pentru a ajuta Rusia să câștige războiul împotriva Ucrainei, potrivit presei de stat ruse.

„Există rapoarte potrivit cărora 100.000 de voluntari nord-coreeni sunt pregătiți să vină și să participe la conflict”, a declarat expertul militar rus Igor Korotchenko la Channel One Russia, potrivit New York Post.

Potrivit ziarului sud-coreean Daily NK, Coreea de Nord a oferit, de asemenea, muncitori pentru a ajuta Rusia în reconstrucția Ucrainei postbelice.

Citând surse rusești, Daily NK a relatat că Coreea de Nord plănuiește să trimită peste 1.000 de muncitori în regiunea Donbas din estul Ucrainei dacă Rusia va câștiga războiul.

„Având în vedere că războiul nu s-a încheiat încă, guvernul plănuiește să trimită muncitori la momentul potrivit, în timp ce monitorizează situația de pe teren”, a declarat o sursă nord-coreeană, potrivit Daily NK.

Urmăriți Impact.ro și pe
Andrei Dumitrescu
Am absolvit facultatea de Științe Politice. Mi-am inceput cariera ca redactor, după care am devenit coordonator la mai multe site-uri de știri, printre care și EVZ.ro. Am fost editor pe...