Alexandru Rafila s-a pronunțat. Cum rămâne cu masca și care sunt condițiile de renunțare la restricții

Mihnea Tălău 16.02.2022, 12:11
Alexandru Rafila s-a pronunțat. Cum rămâne cu masca și care sunt condițiile de renunțare la restricții

Decizia de marți a Curții Constituționale privind neconstituționalitatea purtării măștii de protecție în aer liber, trebuie respectată, spune ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. El recomandă, însă, purtarea măștii în spațiile aglomerate. Mai mult, a declarat că, în opinia sa, acum, purtarea acesteia este chiar mai eficientă decât vaccinul.

Condiții pentru eliminarea restricțiilor

Ministrul a vorbit, miercuri, în debutul şedinţei de guvern și despre condițiile care ar putea să ducă la eliminarea restricțiilor, amintind două aspecte. Numărul de pacienți Covid-19 care sunt internați în spitale în stare gravă și modul de transmitere a virusului în comunitate.  Aceste cifre trebuie să fie într-o continuă scădere, pentru relaxarea măsurilor.

„Avem 17500 de cazuri. Deci mai puține. În continuare la ATI avem mulți pacienți. Monitorizarea spitalelor trebuie să constutuie principalul indicator care să ducă la măsuri de relaxare în viitor. În continuare transmiterea comunitară există, corelată cu ocuparea paturilor, atunci putem să vorbim de relaxarea unor măsuri”, a declarat Alexandru Rafila.

Se impune utilizarea în continuare a măştii

El consideră că se impune utilizarea în continuare a măştii în toate spaţiile interioare, în mijloacele de transport în comun sau în pieţele care sunt închise, acoperite.

Masca de protectie devine obligatorie in aer liber
Masca de protectie

„Utilizarea măştii nu reprezintă o restricţie în sine, ci o măsură care previne sau încetineşte transmiterea în comunitate a acestei infecţii şi protecţia individuală este necesară atât pentru propria persoană, cât şi pentru cei cu care intrăm în contact. În mod evident, dacă contextul legal impune acest lucru, sunt convins că Guvernul României va adopta actele legislative necesare pentru protejarea sănătăţii publice. (…)

Aşteptăm cu toţii publicarea deciziei CCR şi a motivaţiei acestei decizii, dar în momentul în care ea a fost făcută publică sigur că am analizat legislaţia existentă şi trebuie să spunem foarte clar că Legea 55 prevede utilizarea în continuare a măştii în toate spaţiile interioare, în mijloacele de transport în comun sau în pieţele care sunt închise, acoperite”, a adăugat el.

 

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...