Alexandru Rafila rupe tăcerea despre restricții: A fost o decizie a Guvernului României

Ana Anitoiu 15.03.2022, 14:02
Alexandru Rafila rupe tăcerea despre restricții: A fost o decizie a Guvernului României

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a rupt tăcerea despre restricții. Oficialul a spus că ridicarea lor a fost o decizie asumată de întregul Guvern al României, dar care n-a plecat de la instituția pe care o conduce el. Medicul a precizat că a făcut o propunere ce a fost respinsă și a îndemnat românii să se protejeze în continuare, în contextul în care transmiterea comunitară a coronavirusului nu a încetat.

Alexandru Rafila, despre ridicarea restricțiilor

Medicul Alexandru Rafila a clarificat că ridicarea tuturor restricțiilor în România nu a fost decisă de Ministerul Sănătății. Hotărârea i-a aparținut Guvernului României. Oficialul a adăugat că instituția pe care o reprezintă a recomandat și recomandă în continuare respectarea unor reguli esențiale pentru prevenirea unei infectări cu SARS-CoV-2.

„Până când această transmitere comunitară nu încetează, adică îmbolnăvirea poate să se întâmple oriunde, datorită prezenţei de persoane care sunt infectate, atunci în mod evident recomandările noastre sunt în continuare aceleaşi, respectiv utilizarea măştii în spaţiile închise şi mijloacele de transport în comun, evitarea aglomeraţiilor, igiena individuală”, a spus Alexandru Rafila, la RFI.

Ce propunere a făcut Alexandru Rafila cu privire la ridicarea restricțiilor

De asemenea, după ce a fost întrebat dacă a fost de acord cu ridicarea tuturor restricțiilor, Alexandru Rafila a spus că propunerea lui a fost alta. Mai exact, ministrul Sănătății și-ar fi dorit o renunțare etapizată la aceste măsuri de combatere a pandemiei de coronavirus.

„Eu am expus aceste argumente chiar cu o săptămână înainte de ridicarea stării de alertă şi am propus o renunţare etapizată la aceste restricţii. S-a considerat că nu mai este cazul. Nu este nici un fel de problemă, lucrurile sunt aşa cum le cunoaştem cu toţii”, a spus ministrul.

Alexandru Rafila rupe tacerea despre restrictii
Alexandru Rafila. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Alexandru Rafila a precizat că îi pare bine că România a revenit la viața normală, dar a spus că este important ca oamenii să rămână precauți și responsabili, astfel încât să nu crească numărul de pacienți Covid-19 internați în spitalele din țară. Ministrul a subliniat că decizia ridicării restricțiilor, ce s-a bazat probabil pe o analiză, este asumată de tot Guvernul.

„Nu ştiu să vă spun mai multe detalii, dar asta este situaţia, ne-o asumăm cu toţii şi important este să avem un mesaj către populaţie, consistent, inclusiv prin exemplul personal.

Cred că şi asta e foarte important pentru toţi membrii Guvernului, pentru reprezentanţii autorităţilor publice, să dea un exemplu personal de responsabilitate, să utilizeze masca în interior şi cred că putem să trecem cu bine peste această perioadă”, a adăugat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila, despre ce a dus la decizia de ridicare a restricțiilor

Ministrul Sănătății a mai spus că printre elementele ce au fost luate în calcul pentru ridicarea restricțiilor, cel mai important a fost cel referitor la scăderea rapidă a numărului de noi cazuri de Covid-19. Oficialul a precizat că, din punctul său de vedere, motivația legată de neprelungirea stării de alertă a ținut și de faptul că aceasta dura deja de doi ani.

„În această săptămână putem să avem primele estimări, pentru că trendul descendent a continuat, rămâne de văzut dacă acest trend va continua panta descendentă sau se va ajunge la o stabilizare. Eu sper ca prima variantă să fie cea cu care să ne confruntăm”, a mai spus ministrul.

Alexandru Rafila, despre un eventual al șaselea val al pandemiei de coronavirus

În privința unui eventual val șase al pandemiei de coronavirus, Alexandru Rafila a spus că s-ar putea discuta despre așa ceva abia din toamnă. Un nou val ar presupune apariția unei alte tulpini ce ar începe să se transmită susținut în comunitate.

„Lucrul acesta nu cred că se va întâmpla înainte de această toamnă, poate nici în toamnă nu se va întâmpla, aşa că nu cred că trebuie să îngrijorăm populaţia în mod inutil”, a explicat medicul.

În ceea ce privește renunțarea la introducerea „certificatului verde”, ministrul Sănătății a spus că nu este niciun fel de cedare și niciun fel de schimbare de opinie. Oficialul a spus că a fost făcut un act normativ pentru utilizarea acestuia, a fost dezbătut, dar Parlamentul nu l-a votat.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...