Cum se vor face nunţi şi botezuri din 9 martie 2022. Alexandru Rafila, despre regulile la evenimente

Stan Filon 08.03.2022, 19:36
Cum se vor face nunţi şi botezuri din 9 martie 2022. Alexandru Rafila, despre regulile la evenimente

S-a aflat cum se vor face nunţile şi botezurile începând din data de 9 martie 2022, de când doar calendarul ortodox le mai poate impune restricții românilor, deoarece starea de alertă va fi ridicată în România, iar toate restricțiile impuse de autorități pentru combaterea pandemiei de coronavirus vor fi ridicate. Chiar dacă numărul de noi îmbolnăviri rămâne ridicat, la fel ca cel al deceselor, se pare că autoritățile renunță definitiv la restricții, însă fac recomandări în continuare.

Iată cum se vor face nunţi şi botezuri începând cu data de 9 martie 2022

În noaptea de 8 spre 9, imediat după miezul nopții, România renunță la toate restricțiile impuse pentru combatrea răspândirii coronavirusului. Astfel, românii sunt liberi să facă ce vor, magazinele și restaurantele se vor închide după cum stabilesc patronii, iar accesul în spațiile publice se va face fără a mai prezenta certificatul verde. În plus, persoanele care vor avea simptome ale coronavirusului sunt doar sfătuite să se autoizoleze nemaifiind obligați prin lege să rămână la domiciliu. Nici carantinarea persoanelor venite din afara țării nu se va mai aplica. Nunțile și botezurile vor putea fi reluate așa cum se făcea înainte de pandemia de coronavirus, însă ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, le cere românilor să fie responsabili și să continue să evite aglomerările și să folosească în continuare dezinfectantul pentru mâini.

„Faptul că Guvernul a hotărât ridicarea stării de alertă se ajunge într-o situație nouă în care toate restricțiile vor fi ridicate și voi face referire la ele, dar, în egală măsură, voi face referire și la recomandările noastre profesionale, care sunt legate de modul în care înțelegem noi lucrurile. Practic, prudența și responsabilitatea individuală cred că sunt principalele atribute ale perioadei următoare.

Cum se vor face nunti si botezuri din 9 martie 2022
Cum se vor face nunti si botezuri din 9 martie 2022

Recomandările ministrul Sănătății

În primul rând utilizarea măștii, atât în spații exterioare, cât și interioare nu va mai fi obligatorie. Purtarea măștii este necesară, dar nu va mai fi obligatorie. Nu vor exista limite privind accesul în diverse spații, fie că vorbim despre instituții, spații comerciale. Nu vor mai exista limite în privința orarului. La nivelul legislației, care reglementează călătoriile, certificatul PLF de localizare a călătorilor nu va mai fi solicitat. De asemenea, la intrarea în țară nu va mai fi solicitat certificatul electronic COVID. Totuși, sunt niște lucruri pe care trebuie să vi le spun și pe care le recomandăm cetățenilor legat de călătoriile în străinătate, pentru că marea majoritate a țărilor europene păstrează acest certificat la intrarea în fiecare stat membru. Recomandarea este să se consulte condițiile de călătorie. Noi suntem pregătiți și păstrăm partea aceasta de legislație care permite emiterea acestui certificat electronic pentru orice persoană care călătorește”, a spus Rafila.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune că nu mai suntem obligați să purtăm masca de protecție, însă oficialul le recomandă românilor să o poarte în continuare, mai ales în mijloacele de transport în comun și atunci când nu pot evita aglomerările.

S-a decis abrogarea procedurilor de carantină a persoanelor în contextul COVID-19

„Noi ne găsim în situația unei transmiteri comunitare și chiar dacă scăderea a fost foarte rapidă, totuși 5.000 de cazuri pe zi, cât au fost azi, o incidență de 14 la mie și 100 de decese sunt niște cifre care ne îndeamnă să fim prudenți în perioada următoare și să continuăm acest trend descendent și să nu ajungem la o nouă creștere. Purtarea măștii de protecție, continuăm să recomandăm purtarea măștii de protecție în spațiile aglomerate, precum piețe, în mijloacele de transport în comun, în mijloacele închise, inclusiv în unitățile sanitare și nu mă refer la personalul medical care oricum trebuie să o utilizeze, în grădinițe, în școli și universități, atât pentru personalul didactic și nedidactic cât și pentru elevi. De asemenea, evitarea spațiilor aglomerate, fie că sunt închise sau deschise rămâne o recomandare de luat în seamă. Spălatul mâinilor, utilizarea unui antiseptic, rămân valabile”, a mai spus ministrul Sănătății.

Reprezentantul guvernului mai spune că cei care vor avea simptome ale coronavirusului trebuie să meargă în continuare la medicul de familie sau la Urgențe, unde să ceară ajutorul, pentru a fi diagnosticați. Rafila mai spune că românii bolnavi trebuie să rămână la domiciliu, chiar dacă nu mai sunt obligați să o facă, și vor primi în continuare concediu medical. Autoritățile au decis în urmă cu scurt timp abrogarea procedurilor de carantină a persoanelor în contextul COVID-19.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...