Alexandru Rafila, despre noua tulpină de coronavirus. Ce restricție ar putea fi implementată

Ana Anitoiu 26.11.2021, 22:50
Alexandru Rafila, despre noua tulpină de coronavirus. Ce restricție ar putea fi implementată

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit vineri despre noua tulpină de coronavirus, ce a apărut în Africa de Sud și a fost denumită Omicron. Oficialul a dezvăluit ce restricție ar putea fi implementată pentru români în contextul în care există îngrijorări că această variantă este mai contagioasă decât cele descoperite până la ea.

Alexandru Rafila, despre noua variantă de coronavirus. Oamenii ar putea avea noroc

Noul ministru al Sănătății, după învestirea Guvernului Ciucă, a declarat că este posibil ca această variantă de coronavirus ce ar fi provenit de la un pacient din Africa de Sud ar putea să fie mai contagioasă, dar să provoace forme mai ușoare de Covid-19.

„Până în momentul de faţă, criteriul care a determinat includerea în această categorie de îngrijorare se pare că este legat de transmisibilitate. (…) Se transmite mai uşor, dar poate dă forme de boală mai uşoare. Nu ştim încă. Ar fi extraordinar. Atunci impactul pe sistemele de sănătate e mai mic. Se întâmplă câteodată să ai şi noroc. Nu ştiu dacă o să avem noroc sau o să avem ghinion.

Această secvenţiere care a dus la identificare, izolare a fost făcută pe data de 24, acum două zile, şi tulpina respectivă a provenit de la un pacient din Africa de Sud, de la care s-a luat o probă în data de 9 noiembrie. E proaspătă, două săptămâni. Se pare că sunt 100 de cazuri în regiunea respectivă, dar probabil că sunt speculaţii foarte multe”, a spus Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila, despre noua tulpina de coronavirus. Ce restrictie este posibila
Alexandru Rafila. Inquam Photos/ Sabin Cirstoveanu

Ce restricție ar putea fi implementată din cauza noii tulpini de coronavirus

De asemenea, Alexandru Rafila a spus că unele state au decis să interzică zborurile din Sudul Africii şi să impună intrarea în carantină a celor care au familii în acea zonă. În acest context, este posibil ca și românilor să li se recomande să nu călătorească în Africa de Sud, Botswana, acolo unde apar aceste cazuri de infectare cu noua variantă a virusului.

„Mi se pare că sunt 2 – 3 cazuri în Israel, chiar au fost identificate la persoane care au călătorit în această perioadă acolo. (…) Va ajunge şi în România, sigur”, a mai spus Alexandru Rafila, la Digi 24.

Vaccinurile anti-Covid-19, eficiente și împotriva noii tulpini de coronavirus?

Alexandru Rafila a mai spus că deocamdată nu există date științifice care să arate dacă vaccinurile anti-Covid-19 sunt sau nu eficiente și împotriva noii tulpini de coronavirus. Proteina spike ar fi suferit o mutație multiplă.

”Se pare că această mutaţie multiplă la nivelul proteinei spike, proteina celebră despre care toată lumea vorbeşte, ar putea să facă ineficient vaccinul. De fapt, nu vaccinul, ci anticorpii obţinuţi în urma vaccinării nu ar mai fi eficienţi. (…) În acest moment nu avem informaţii ştiinţifice. Abia s-a secvenţiat şi nu putem, cât timp nu există un studiu care să fie bine realizat şi fundamentat. Sunt doar speculaţii”, a mai spus oficialul.

Pe de altă parte, câțiva cercetători din Africa au transmis că ”au toate semnalele” că vaccinurile sunt în continuare eficiente în prevenirea formelor grave de Covid-19 provocate de noua tulpină de coronavirus apărută în Africa de Sud și identificată și în Europa. Inițial, numele propus pentru această nouă variantă a fost „Nu”. Vezi și primele măsuri pe care le va aplica Alexandru Rafila!

Urmăriți Impact.ro și pe