Alexandru Rafila, despre momentul în care va începe să scadă numărul de cazuri. ”10-15 februarie, luminița de la capătul tunelului”

Iancu Andreea, Ana Ionescu 01.02.2022, 00:03
Alexandru Rafila, despre momentul în care va începe să scadă numărul de cazuri. ”10-15 februarie, luminița de la capătul tunelului”

Harta României este complet roșie, după ce pragul de 3 la mia de locuitori al cazurilor Covid-19 a fost depășit de câteva zile bune în toate regiunile țării. Cu toate că înregistrăm zilnic peste 20.000 de cazuri noi, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, susține că ne apropiem de luminița de la capătului tunelului, iar numărul de cazuri va scădea curând.

Alexandru Rafila dezvăluie când va începe să scadă numărul de cazuri Covid-90

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a prezentat recent, într-o intervenție la România TV, un scenariu optimist, în ciuda raportărilor din zilele acestea ale Grupului de Comunicare Strategică. Deși în ultimele 24 de ore au fost anunțate 20.131 de noi infectări, precum și 901 noi internări în spital, oficialul român consideră că în săptămânile următoare numărul de cazuri Covid-19 va începe să scadă.

Alexandru Rafila este cel care vede cu optimism evoluția infectărilor și susține că mijlocul lunii februarie ar putea să aducă o descreștere semnificativă a numărului de noi cazuri. Cu toate acestea, ministrul Sănătății precizează că am putea să ajungem chiar și la peste 40.000 de infectări raportate de la o zi la alta, în vârful valului cinci.

„Luminița de la capătul tunelului o să o vedem pe 10, 15 februarie, apoi o să înceapă scăderea. Dacă săptămâna această o să avem 40.000 de cazuri, nu cred că vor crește, în vârf, mai mult de 50.000. Semnele date medicilor de familie sunt acoperitoare pentru efectuarea unui test. Dacă cei 3.800 de medici ar face 10 teste pe zi, am avea aproape 40.000 în fiecare zi. Trebuie să înțeleagă că o lună de zile ar trebui să participe la efortul sistemului medical.”, a explicat ministrul Rafila.

Alexandru Rafila, despre momentul în care va începe să scadă numărul de cazuri
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății

Școlile, un factor care favorizează creșterea infectărilor

Pe de altă parte, Alexandru Rafila consideră că valul de îmbolnăviri este favorizat și de păstrarea unităților de învățământ deschise. Cu toate acestea, nici sistarea cursurilor nu este de dorit, având consecințe mari la nivel social și economic.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

„Vă închipuiți că am putea închide școlile și am avea un milion de părinți care să stea acasă și să-i supravegheze”, a menționat Alexandru Rafila.

Valul cinci al pandemiei ar putea fi și ultimul. Argumentele ministrului Rafila

Ministrul Sănătății consideră că ne aflăm, pentru moment, într-o tendință ascendentă în privința îmbolnăvirilor Covid-19, însă acest scenariu urmează să se modifice în săptămânile ce urmează. Optimistul oficial român susține chiar că valul cinci al pandemiei ar putea să fie ultimul care să ne mai pună probleme. După ce rata de pozitivare va începe să scadă, vom putea răsufla ușurați.

„Am avut miercuri cele mai multe cazuri, dar s-a stabilizat în jur de 30.000. Ne preocupă în primul rând procentul de pozitivare, dar facem și mai multe teste, am trecut de 100.000 pe zi. Deocamdată ne aflăm în perioadă de creștere, care va mai dura aproximativ 10 zile, după părerea mea.

Când va începe să scadă și procentul de pozitivare, atunci vom fi mai liniștiți. Acum noi mai avem cazuri grave pentru că circulă încă tulpina Delta, dar odată ce aceasta va ieși din circulație, vom rămâne cu Omicron, care este mai puțin agresivă”, a precizat Alexandru Rafila.

Finalul îngrijorărilor va fi remarcat atunci când tulpina Delta, care deocamdată circulă în paralel cu varianta Omicron, va fi înlocuită complet de cea din urmă, considerată a fi mult mai puțin agresivă. Deocamdată, românii se înghesuie în centrele de testare și la porțile spitalelor de urgență pentru a primi îngrijiri și consultații după manifestarea simptomelor de Covid-19.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...