Alexandru Rafila: Dacă scoatem toate măsurile, există un risc de reîntoarcere

Ana Anitoiu 21.02.2022, 14:51
Alexandru Rafila: Dacă scoatem toate măsurile, există un risc de reîntoarcere

Ministrul Sănătății, medicul Alexandru Rafila, a declarat că ar exista un risc de reîntoarcere la o evoluție epidemiologică îngrijorătoare în cazul în care ar fi scoase simultan toate măsurile de prevenire a transmiterii coronavirusului. Oficialul a dezvăluit și la ce se așteaptă cu privire la cazurile de infectare cu subvarianta Omicron BA.2 din țară.

Alexandru Rafila, despre ridicarea restricțiilor în țară

După ce a anunțat recent că se așteaptă ca România să intre în luna aprilie într-o stare de normalitate în ceea ce priveşte activitatea socială, economică şi culturală, ministrul Sănătății a precizat că restricțiile se vor ridica treptat, pentru că altfel există riscul de regres.

„Nimeni nu vrea restricții, toată lumea vrea relaxări și noi vrem acest lucru, dar lucrul ăsta trebuie făcut echilibrat și ținând cont de ceea ce se întâmplă în spitalele din România. În continuare trebuie să vedem un timp cum funcționează măsurile.

Vă dau un exemplu: dacă se scoate masca în exterior, să vedem dacă acest lucru are impact asupra creșterii numărului de cazuri sau nu are. Dacă scoatem toate măsurile, există un risc de reîntoarcere și nu cred că vrea nimeni să se reîntoarcă, trebuie să facem lucrul acesta echilibrat și etapizat. Că o să fie 2 etape sau 3 etape, asta nu am de unde să știu. Eu sper să fie cât mai puține”, a explicat Alexandra Rafila, la Antena 3.

Alexandru Rafila: Daca scoatem toate masurile, exista un risc de reintoarcere
Alexandru Rafila. Inquam Photos/ Octav Ganea

Ministrul Sănătății, despre valul 6 al pandemiei de coronavirus

De asemenea, Alexandru Rafila a spus că în prezent nu se pune problema unui al șaselea val al pandemiei de coronavirus. Ministrul a precizat că numărul de cazuri de infectare cu subvarianta BA.2 a Omicron în țară sunt puține.

„Ultima dată erau 13 cazuri, nu știu ultima statistică. Nu ne punem problema unui val 6 în acest moment. E de vorba de imunitate obținută la nivel populațional fie trecerea prin boală, fie prin vaccinare, fie prin amândouă”, a spus ministrul, precizând că studiile referitoare la subvarianta BA.2 sunt destul de limitate.

Unele studii de laborator ce au fost făcute în Japonia au arătat că BA.2 ar putea provoca forme de COVID-19 grave ca şi variantele mai vechi ale SARS-CoV-2, precum Delta. În plus, s-ar răspândi cu aproximativ 30 până la 50% decât Omicron. Au fost depistate astfel de cazuri de infectare în 74 de ţări şi în 47 de state americane.

Specialiștii au precizat că BA.2 diferă mult față de varianta originală a coronavirusului și că are zeci de modificări genetice față de Omicron, astfel că n-ar trebui să se considere că este o subvariantă. Cercetătorul Kei Sato de la Universitatea din Tokyo a declarat că noul tip de virus trebuie să fie monitorizat mai atent.

Urmăriți Impact.ro și pe