Alexandru Rafila, avertisment crunt pentru români. Ce semnal de alarmă a lansat specialistul pentru sfârșitul acestui an

Elena Avramescu 11.09.2020, 14:17
Alexandru Rafila, avertisment crunt pentru români. Ce semnal de alarmă a lansat specialistul pentru sfârșitul acestui an

Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, nu are deloc vești bune pentru români, acesta vorbind despre evoluţia epidemiei de COVID-19, spunând că este foarte probabil să urmeze un val doi al infectărilor cu noul Coronavirus.

Alexandru Rafila, avertisment crunt pentru români

Alexandru Rafila a mai precizat că s-ar putea să asistăm abia spre jumătatea anului viitor la începutul unui control al acestei boli, însă numai dacă vom avea la dispoziţie un vaccin care să fie suficient de eficient. Acesta a mai spus că încercăm să ne redresăm după o etapă de creştere constantă a numărului de cazuri de COVID-19, care a debutat în jurul datei de 1 iunie și s-a oprit spre sfârşitul lunii august.

„De vreo 3, 4 săptămâni avem o medie zilnică în jur de 1.200 de cazuri, iar acest lucru se observă cel mai bine dacă studiem datele pe care le furnizează zilnic Centrul european de control al bolilor şi suntem la valoarea aproximativă de 85 de cazuri la o sută de mii de locuitori incidenţă cumulată şi ne-am oprit la această valoare, cum spuneam, de vreo 3 săptămâni.

Dacă vom reuşi să nu depăşim cu 10, 15, 20 la sută această valoare în perioada următoare, având în vedere că se reiau şcolile, o serie întreagă de alte activităţi care s-au reluat, şi ulterior să ajungem pe un trend descendent, cred că o să fie suportabil pentru sistemul de sănătate şi cred că şi pentru populaţie, pentru că în momentul de faţă populaţia este puţin dezorientată, nu ştie ce să creadă, informaţiile sunt contradictorii. Unii spun că va fi o explozie de cazuri, alţii spun că va fi o scădere”, a spus Alexandru Rafila, potrivit Click!.

Alexandru Rafila, avertisment crunt pentru romani
Alexandru Rafila are un avertisment crunt pentru români

Ce semnal de alarmă a lansat specialistul pentru sfârșitul acestui an

Reprezentantul României la OMS a avertizat că lunile noiembrie și decembrie s-ar putea să aducă o creștere în numărul de cazuri cu Covid-19, pentru că multe dintre activități se vor defășura în spații închise, din cauza temperaturilor scăzute.

”Părerea mea este că dacă ne vom referi la valul doi, acest val, din ceea ce ştiu şi de la OMS, critice vor fi probabil ultimele două luni ale acestui an, când se estimează la nivelul regiunii europene o creştere importantă a numărului de cazuri. Şi dacă populaţia nu va fi suficient de antrenată, ca să spun aşa, în respectarea acestor măsuri de distanţare, sigur că se poate ajunge şi la un al doilea val. (…)
Mai degrabă s-ar putea să asistăm spre jumătatea anului viitor la începutul controlului acestei boli, numai dacă vom avea la dispoziţie un vaccin care să fie suficient de eficace încât să oprească transmiterea, mai ales la categoriile cu risc”, a mai spus Alexandru Rafila.
Urmăriți Impact.ro și pe