Alexandru Rafila, anunț important pentru români. De ce nu trebuie să ne speriem în această toamnă

Iancu Andreea 06.09.2020, 10:14
Alexandru Rafila, anunț important pentru români. De ce nu trebuie să ne speriem în această toamnă

Procentul de teste pozitive pentru depistarea infectării cu Covid-19 ar putea crește în perioada următoare. Astfel, potrivit epidemiologilor, toamna va aduce noi cifre privind pandemia de coronavirus în România. Totuși, medicul Alexandru Rafila explică de ce acest fapt nu trebuie să ne îngrijoreze.

Ce se întâmplă cu testele de coronavirus

Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății a făcut mai multe precizări privind datele ce vor fi raportate în următoarea perioadă. Astfel, profesorul Alexandru Rafila a explicat că încheierea verii și a perioadei concediilor va crește procentul de teste pozitive. Acest lucru se întâmplă în urma reducerii numărului de solicitări pentru testare a celor care urmau să plece în vacanță. Așadar, vor rămâne doar pacienții care se testează potrivit definițiilor de caz, stabilite legal.

„Atenție, dacă vom discuta despre o creștere de cazuri în perioada următoare, această creștere va fi dublată și de creșterea numărului de teste (pozitive). Dar nu pentru că cineva crește sau scade numărul de teste artificial, ci pentru că ai mai multe persoane care se încadrează în definițiile furnizate de Institutul Național de Sănătate Publică”, a declarat profesorul Rafila.

De asemenea, de vreme ce nu va mai exista o cerere crescută, capacitatea de testare din România va scădea. Totuși, vor rămâne laboratoarele private, neflolosite la adevărata capacitate.

Numărul de pacienți care se vor testa la cerere va scădea foto - Pexels
Numărul de pacienți care se vor testa la cerere va scădea
foto – Pexels

Care este situația infectărilor cu Covid-19 în România

Conform celor mai recente date furnizate de autorități, până sâmbătă, 5 septembrie, au fost efectuate 22.380 de teste. Dintre acestea, 13.081 au fost realizate în baza definiției de caz, în timp ce 9.299 au fost efectuate la cerere. Aceste cifre se adaugă celor precendente, însumând la nivel național un număr de 1.923.620 de teste prelucrate.

Totodată, bilanțul îmbolnăvirilor de coronavirus a atins 93.864 de cazuri, în timp ce decesele au ajuns la un total de 3.850. De asemenea, 9.701 de persoane confirmate cu infecție cu Covid se află în izolare la domiciliu la nivel național. Totodată, 5.975 de persoane sunt în izolare instituționalizată, iar 35.177 persoane se află în carantină la domiciliu. În carantină instituţionalizată se află 45 de persoane.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...