Alexandru Rafila, avertisment despre vaccinare. Ne vom imuniza periodic

Ana Anitoiu 14.02.2021, 12:51
Alexandru Rafila, avertisment despre vaccinare. Ne vom imuniza periodic

Medicul Alexandru Rafila a făcut un avertisment în legătură cu vaccinarea anti-COVID-19. El a atras atenția asupra faptului că este posibil ca aceasta să fie necesară periodic, la fel cum se întâmplă în cazul gripei, și a explicat cum s-ar putea ajunge în această situație.

Alexandru Rafila, despre primul motiv pentru care vaccinarea anti-COVID-19 ar putea deveni periodică

Potrivit medicului Alexandru Rafila, ar putea deveni necesar ca vaccinarea anti-COVID-19 să se facă periodic, așa cum se întâmplă în cazul gripei, din cauza apariției unor tulpini noi ce vor obliga la adaptarea serului pentru imunizare. Însă, acesta nu este singurul posibil motiv.

”Este posibil să avem cicluri de vaccinare similare cu cele pentru prevenirea infecției gripale, din două motive: un motiv îl poate constitui variația antigenică, așa-numitele mutații, care pot duce la apariția unor tulpini noi și atunci ar trebui în fiecare an sau la doi ani, poate, asta e o chestiune pe care nu putem acum s-o stabilim, dar vaccinurile ar trebui să țină pasul cu aceste mutații, în cazul în care se dovedesc că nu mai sunt eficiente. Asta este prima eventualitate”, a explicat profesorul Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila, avertisment despre vaccinare. Ne vom imuniza periodic
Profesorul Alexandru Rafila

Alexandru Rafila, despre cel de-al doilea motiv pentru care vaccinarea anti-COVID-19 ar putea deveni periodică

În afară de acest scenariu referitor la apariția unor noi tulpini de coronavirus, medicul Alexandru Rafila s spus că cel de-al doilea motiv pentru care vaccinarea anti-COVID-19 ar putea deveni periodică ar putea fi faptul că răspunsul imunitar căpătat după vaccinare ar putea avea o durată limitată.

”Cea de-a doua eventualitate este legată de persistența răspunsului imun, adică dacă persistența răspunsului imun va exista un an, doi ani sau trei ani. În funcție de această persistență a răspunsului imun după vaccinare, vor exista oportunități pentru administrarea acestei doze suplimentare periodic”, a mai spus Alexandru Rafila la Digi24.

Cum poți afla dacă ai anticorpi la coronavirus

De asemenea, medicul Alexandru Rafila a explicat cum pot afla românii dacă au căpătat anticorpi împotriva coronavirusului. Profesorul a menționat că testele rapide de anticorpi, ce funcționează cu prelevarea unei picături de sânge din deget, nu sunt foarte fiabile și că din acest motiv chinezii nu le folosesc, deși le vând bine în Europa.

”În ceea ce privește testele serologice serioase care determină anticorpii, ele s-au perfecționat foarte mult. (…) se detectează acum anticorpii anti-Spike, adică împotriva proteinei S, chiar mai mult decât atât, sunt anticorpi neutralizanți, adică sunt exact cei care blochează porțiuni din proteina S, responsabilă de atașarea la o celulă. Avem teste semi-cantitative, care arată un grad de intensitate al reacției mai degrabă decât un nivel, o cantitate, de anticorpi (…) dacă cineva are o valoare prag de 0,5 și dacă are un rezultat de 10, înseamnă ca are un nivel de anticorpi relativ important”, a explicat Alexandru Rafila.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...