A ploua pe litoral cu amenzi! Inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au aplicat sancțiuni de aproape o jumătate de milion de lei comercianților din mai multe stațiuni. Neregulile descoperte au fost multe, iar pe lângă amenzi, inspectorii au retras de la vânzare 114 kilograme de carne, pește și fructe de mare.
În urma controalelor efectuate de inspectorii ANSVSA, au fost aplicate 58 de amenzi pe litoral, care însumează în total suma de 492 de mii de lei, potrivit unui comunicat emis de Autoritate. Așa cum era de așteptat, cele mai multe dintre amenzi au fost încasate de restaurante, în număr de 31, urmate de unități de tip-ul fast-food, baruri și magazine alimentare.
„Cu ocazia acestor controale au fost confiscate şi retrase de la vânzare 113,88 kg produse alimentare (carne, peşte, fructe de mare), care au fost dirijate către unităţi de neutralizare a subproduselor de origine animală şi a produselor derivate care nu sunt destinate consumului uman şi distruse prin incinerare”, se arată în comunicatul ANSVSA.
Controalele au vizat 284 de unităţi, respectiv: 104 restaurante, 37 de unităţi tip fast-food, 31 de magazine alimentare, 25 baruri, 19 laboratoare de cofetărie/patiserie, 16 unităţi de tip bufet, 10 beach-baruri, 6 unităţi tip bistro, 6 rulote mobile fast-food, 5 pizzerii, 5 snack-baruri, 4 braserii, 4 gelaterii, 3 cofetării, 2 supermarketuri, 2 patiserii, o clătitărie, un café-bar, o tonetă de îngheţată, un magazin de legume-fructe şi o unitate de comercializare produse congelate de patiserie.
Cele mai multe neconformităţi au fost depistate, în perioada 2-8 august, în staţiunile Vama Veche, Eforie Nord şi Mamaia. Cei amendați au fost amendați pentru: manipularea produselor alimentare cu încălcarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor; depozitarea neconformă a produselor alimentare; condiţii necorespunzătoare de igienă în spaţiile de producţie; ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, în vederea depozitării şi valorificării, precum şi comercializarea acestora neetichetate potrivit legislaţiei în vigoare; funcţionarea fără documente de înregistrare sanitară veterinară.
ANSVSA, prin intermediul DSVSA Constanţa, pune la dispoziţia celor interesaţi numărul de telefon al Comandamentului Sezon Estival: 0786 577 007, unde se pot face sesizări, sau se pot obţine informaţii referitoare la diferite aspecte din domeniul siguranţei alimentelor.