Alertă meteo. Ninsoare și vânt puternic în România. Zonele cele mai afectate

Andra Daoud 26.11.2021, 13:12
Alertă meteo. Ninsoare și vânt puternic în România. Zonele cele mai afectate

Meteorologii au emis o informate de vânt puternic și ninsoare în România. Aceasta a intrat deja în vigoare și este valabilă până sâmbătă dimineața. Care sunt zonele vizate și la ce să ne așteptăm din punct de vedere meteorologic în perioada următoare.

Sunt anunțate ninsori și vânt puternic în România

Iarna pare să își intre în drepturi în țara noastră. Meteorologii au emis vineri dimineață o informare de vânt puternic, dar și un cod galben, ambele valabile până sâmbătă dimineața. Se anunță ninsori viscolite în Carpații Meridionali. Informarea de vânt puternic a intrat în vigoare vineri dimineață la ora 10 și este valabilă până sâmbătă la ora 8.

În acest interval vor fi intensificări ale vântului mai ales în est și în vest, iar local acesta va atinge la rafală 50-60 km/h. În zonele muntoase, mai ales la altitudini mari, viteza vântului poate depăși 70-80 km/h. Pentru Carpații Meridionali, a fost emis un cod galben de vânt și ninsoare viscolită, la altitudini de peste 1.700 de metri. Acesta a intrat în vigoare vineri la ora 12 și este valabil până sâmbătă la ora 2.

Vântul va avea intensificări în acest interval mai ales în zona Banatului, iar noaptea și pe litoral. În Carpații Meridionali, temporar va ninge viscolit, iar vântul poate depăși la rafală chiar și 100 km/h.

Alertă meteo. Ninsoare și vânt puternic în România. Zonele cele mai afectate
Alertă meteo. Ninsoare și vânt puternic în România. Zonele cele mai afectate

Ce se întâmplă cu vremea în luna decembrie

Pentru că mai sunt câteva zile până când iarna își va intra în drepturi din punct de vedere calendaristic, multă lume se gândește deja la Sărbători și se întreabă dacă vom avea zăpadă de Crăciun. Meteorologii au anunțat că luna decembrie va avea temperaturi peste normalul perioadei, așa că ne putem aștepta la un început blând de iarnă, fără episoade de ger și viscol, în cea mai mare parte a țării.

Temperaturile se mențin mai ridicate decât normalul pe tot parcursul lunii decembrie, mai ales în zona de sud-est a țării. Cantitățile de precipitații vor fi unele normale pentru această perioadă din an, cu excepția zonei Munților Apuseni, unde vor fi în creștere.

Este bine să ne aşteptăm în general la o iarnă care să se încadreze în norme, cu precizarea că această evoluţie normală presupune probabilitatea de apariţie a unor intervale, sperăm scurte, cu fenomene severe. Trebuie să ţinem cont şi de aceste posibile evoluţii mai severe ale vremii. În România o iarnă normală nu este egal cu o iarnă uşoară.

În situaţia cea mai optimistă, vom avea o iarnă la fel de blândă cum a fost cea anterioară. Nu e exclus ca această „blândeţe” să fie întreruptă de fenomene severe. Iarna vorbim de viscol, de ninsori abundente sau perioade cu ger, a declarat Florinela Georgescu, directorul Şcolii Naţionale de Meteorologie, în cadrul unei dezbateri.

Urmăriți Impact.ro și pe