Care sunt noile simptome covid-19. Cum se manifestă varianta Centaurus

Ioana Bucur 30.07.2022, 18:37
Care sunt noile simptome covid-19. Cum se manifestă varianta Centaurus

Care sunt noile simptome covid-19 și cum se manifestă varianta Centaurus. Informații importante pentru populație, în contextul creșterii numărului zilnic de infectări cu SARS-CoV-2 din ultimele zile. Noua tulpină a virusului se poate răspândi rapid, ar fi ajuns deja pe patru continente și, spun specialiștii din domeniul medical, ar reprezenta „viitorul pericol”.

Care sunt noile simptome covid-19

După mai bine de doi ani de la apariția primul caz de infectare cu SARS-CoV-2, virusul nu a dispărut ci, dimpotrivă, dă naștere unor noi tulpini. Cea mai recentă despre care se discută în spațiul public este varianta Centaurus, care nu este altceva decât o subvariantă a tulpinii Omicron. Acesta a fost descoperită întâia oară în India, în luna mai.

De atunci, experți din domeniul sănătății au transmis că varianta Centaurus a ajuns deja în 11 țări, inclusiv în Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Germania și Canada.

Ștefan Dascălu, cercetător în imunologie la Universitatea Oxford, a oferit câteva informații despre noua variantă, dezvăluind și care sunt noile simptome covid-19. Acestea se aseamănă celor date de Omicron, însă mai puțin severe.

Potrivit specialistului, aceasta se transmite mai repede decât Omicron. Primele informații sunt, totuși încurajatoare. Despre cum se manifestă varianta Centaurus, Dascălu a punctat că dă, în general, forme ușoare ale bolii, cei afectați mai grav fiind pacienții care suferă și de alte afecțiuni.

„Varianta aceasta a tulpinii omicron a fost depistată, este important, în creştere, identificată de altfel în numeroase părţi ale lumii, supranumită în momentul de faţă Centaurus, nu este altceva decât o subvariantă a tulpinii Omicron, într-adevăr numărul de cazuri în creştere este un indicativ foarte puternic pentru faptul că această tulpină ar fi mai infecţioasă.

Cercetătorii care s-au axat pe studierea acestei variante au specificat şi faptul că deocamdată nu avem destule secvenţieri ale acestei tulpini pentru a determina cu exactitate influenţele sale, atât asupra sistemului imunitar cât şi cele din perspectivă epidemiologcă, dar datele actuale le arată acest fapt îngrijorător, şi anume că ar putea fi mai infecţioasă, tocmai pentru că sunt multe cazuri”, a explicat cercetătorul în imunologie, potrivit News.ro.

Care sunt noile simptome covid-19

Cum se manifestă varianta Centaurus

Cercetătorul a mai spus că noile simptome covid-19 nu sunt mai severe decât cele date de  tulpina Omicron. Un motiv de îngrijorare, mai ales în rândul oamenilor de știință, este capacitatea Centaurus de a ocoli imunitatea dobândită prin vaccinare și trecere prin boală, ceea ce înseamnă că riscul de infectare este foarte mare.

„Simptomatologic, nu există deocamdată nu există nicio indicaţie că ar cauza o formă mai severă a bolii, deci ne aşteptăm la aceeaşi versiune a manifestărilor tulpinii omicron clasice, ceea ce totuşi este un lucru încurajator, pentru că varianta omicron a fost mai blândă decât varianta delta şi decât am avut înainte.

Trebuie să ţinem cont în primul rând de faptul că la momentul de faţă există o expunere a populaţiei destul de mare, atât prin vaccinare şi prin infecţie, dar şi prin combinaţia dintre cele două, pentru că mulţi oameni care au avut vaccinul au făcut forme uşoare ale bolii.

Deci din această perspectică este totuşi un motiv de a nu ne îngrijora prea tare, vedem până la urmă că aceste mutaţii se acumulează cu timpul, că apar aceste noi subvariante care într-adevăr sunt capabile să evite răspunsul nostru imunitar, atât prin vaccinare cât şi prin anticorpi, deci din această perspectivă noi ne îngrijorăm la momentul de faţă”, a declarat Ştefan Dascălu.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...