EXCLUSIV

Alertă în lume din cauza bolii care bagă copiii în spital. Medic român: Nu a fost identificată sursa, ar fi vorba despre adenovirus

Adriana Olaru 26.04.2022, 09:28
Alertă în lume din cauza bolii care bagă copiii în spital. Medic român: Nu a fost identificată sursa, ar fi vorba despre adenovirus

După doi ani grei de pandemie, o altă afecțiune medicală începe să-i îngrijoreze pe specialiștii din toate colțurile lumii. De data aceasta este vorba, cel puțin din primele ipoteze lansate în cele mai înalte foruri, despre un adenovirus care ar provoca un tip de hepatită virală la copii, care dă simptome grave.

De câteva zile, Europa este în alertă din cauza unui nou virus care, din primele cercetări, ar afecta copiii. Medicii din zonele în care au fost descoperite cazurile de hepatită virală spun că aceasta are un debut fulminant și nu seamănă foarte mult cu celelalte tipuri de hepatită cunoscute până în acest moment.

Ipoteză: o nouă tulpină de adenovirus

Deși nu există date clare în acest moment, medicii analizează și monitorizează cu atenție cazurile confirmate oficial și încearcă să înțeleagă de unde provin, dar și cum ar putea fi tratate înainte de a se agrava.

„Specialiștii spun că ar fi vorba despre un adenovirus, nu a fost identificată încă sursa. Fiind însă identificate cazuri în atâtea zone diferite discutăm despre un virus care se transmite extrem de ușor. Ce știm despre această ipoteză că ar fi un adenovirus? Adenovirusul se transmite foarte repede, pe cale respiratorie, mare atenție așadar la cine vine din zonele respective în care au fost identificate cazuri”, a explicat medicul infecționsit Carmen Dorobăț.

Marea provocare este să fie găsit un tratament, în timp util, astfel încât să nu apară complicații care ulterior să ducă la deteriorarea funcției hepatice și, în cele din urmă, la transplantul hepatic.

„Hepatitele virale se tratează, asta este clar, nu este nevoie de antivirale specifice pentru acest lucru. În cazurile semnalate recent este vorba despre o deteriorare bruscă și gravă a funcției hepatice. Trebuie analizat, asta este clar. Trebuie văzut să nu fie cumva o tulpină nouă a adenovirusului. Cert este că aceasta funcționează pe ficat”, a mai explicat medicul Carmen Dorobăț.

Cazuri în SUA și în Europa

Deși cele mai multe cazuri au fost semnalate în țările europene, același timp de afecțiune apare și în rapoartele oficiale ale medicilor din mai multe spitale din Statele Unite ale Americii.

Autorităţile sanitare din statul american Alabama au descoperit, spre exemplu, nouă cazuri de boală hepatică la copii care aveau vârste cuprinse între un an şi şase ani.  „O hepatită uşoară este frecventă la copii după unele infecții virale, dar ce vedem în aceste momente este ceva diferit”, a anunțat Graham Cooke, profesor în boli infecţioase la Imperial College London. În Marea Bitanie au fost însă mai multe cazuri de copii care au avut nevoie de transplant hepatic, după ce boala a escaladat și era în pericol. Până acum, în România nu au fost identificate astfel de cazuri, însă medicii spun că urmăresc cu atenție situația din celelalte țări și recomandă să folosim aceleași metode de prevenție ca și în cazul coronavirusului, acolo unde se poate.

Urmăriți Impact.ro și pe