Cazuri neobișnuite de hepatită la copii, depistate și în România după ce au fost confirmate în multe țări din Europa și SUA

Elena Avramescu 25.04.2022, 10:49
Cazuri neobișnuite de hepatită la copii, depistate și în România după ce au fost confirmate în multe țări din Europa și SUA

Mai multe cazuri neobișnuite de hepatită la copii au început să se răspândească în toată lumea. Astfel că după mai multe cazuri depistate în mai multe țări din Europa și în SUA, au fost confirmate câteva chiar și în România. Un prim caz a fost identificat în București, iar de atunci medicii sunt în alertă.

Caz de hepatită neobișnuită, depistat în România

Medicii din România sunt îngrijorați după ce a fost confirmat primul caz de hepatită misterioasă la un copil din București. Doctorii vor să descopere de unde provine virusul, deoarece în probele de laborator recoltate nu există o legătură între această boală ce pare complet necunoscută și celelalte virusuri A,B,C,D,E.

Cel puțin 169 de cazuri de hepatită acută la copii cu vârsta cuprinsă între o lună și 16 ani au fost identificate într-un focar care implică acum 11 țări, a anunțat sâmbătă Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Dintre cazurile de hepatită acută, cel puțin un copil a murit și 17 copii au avut nevoie de transplant hepatic, a anunțat OMS într-un comunicat de presă.

„Nu este încă clar dacă a existat o creștere a cazurilor de hepatită sau o creștere a gradului de conștientizare a cazurilor de hepatită care apar în ritmul așteptat, dar nu sunt detectate. În timp ce adenovirusul este o ipoteză posibilă, investigațiile sunt în desfășurare pentru agentul cauzal”, a spus OMS într-un comunicat, potrivit CNN.

Multe cazuri au raportat simptome gastrointestinale, cum ar fi dureri abdominale, diaree și vărsături „precedente de prezentare cu hepatită acută severă”, precum și niveluri crescute de enzime hepatice sau alanin aminotransaminaze și icter. Majoritatea cazurilor raportate nu au avut febră, a spus OMS, iar virușii obișnuiți care provoacă hepatită virală acută, cum ar fi virusurile hepatitei A, B, C, D și E, nu au fost detectați în niciunul dintre aceste cazuri.

Caz de hepatita neobisnuita, depistat in Romania
Caz de hepatita depistat in Romania

Hepatita este o inflamație a ficatului, un organ vital care procesează nutrienții, filtrează sângele și ajută la combaterea infecțiilor. Când ficatul este inflamat sau deteriorat, funcția acestuia poate fi afectată. Cel mai adesea, hepatita este cauzată de un virus, iar adenovirusurile sunt un tip comun de virus răspândit de la persoană la persoană, care poate provoca o serie de boli ușoare până la mai severe. Dar acești viruși sunt doar rar raportați ca o cauză a hepatitei severe la persoanele sănătoase.

OMS a spus că investigația asupra cauzei trebuie să se concentreze pe factori precum „susceptibilitatea crescută în rândul copiilor mici ca urmare a unui nivel mai scăzut de circulație a adenovirusului în timpul pandemiei de COVID-19, potențiala apariție a unui nou adenovirus, precum și SARS-CoV.”

Majoritatea cazurilor, 114, au fost raportate în Regatul Unit. Au fost 13 cazuri în Spania, 12 în Israel, nouă în Statele Unite și un număr mai mic de cazuri confirmate în Danemarca, Irlanda, Olanda, Italia, Norvegia, Franța, România și Belgia, potrivit OMS.

Joi, Centers for Disease Control and Prevention (CDC) din SUA a emis un aviz de sănătate care a alertat furnizorii de servicii medicale și autoritățile de sănătate publică cu privire la o investigație în cazurile acute de hepatită cu cauze necunoscute. Furnizorii au recomandat ca CDC să ia în considerare testarea adenovirusului la copiii cu hepatită atunci când cauza este necunoscută, adăugând că testarea sângelui în întregime, nu doar a plasmei sanguine, poate fi mai sensibilă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...