Alertă de călătorie într-o țară intens vizitată de români. MAE avertizează: „Risc ridicat de insecuritate”

Mihnea Tălău 01.02.2023, 18:30
Alertă de călătorie într-o țară intens vizitată de români. MAE avertizează: „Risc ridicat de insecuritate”

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) atenționează cetățenii români că există un risc ridicat de insecuritate în mai multe zone din capitala Turciei.  Astfel, a emis o atenționare de călătorie pentru românii care merg în Istanbul în această perioadă, existând ”un risc ridicat de insecuritate”, ce vizează lăcaşuri de cult şi reprezentanţe diplomatice ale unor state membre UE din zonele Beyoglu, Galata, Taksim şi Istiklal.

Recomandările transmise de Ministerul Afacerilor Externe

Situația de securitate din Turcia se menține problematică, din cauza unor confruntări armate la granițele Turciei și riscurilor de natură teroristă asociate.

Atât în Istanbul cât și în capitala Ankara, cât și în principalele orașe ale Turciei sunt organizate filtre de circulație, la intrările în oraș, de către forțele speciale ale poliției și ale jandarmeriei. Este necesară informarea permanentă asupra evoluției interne din acest stat și verificarea disponibilității mijloacelor de transport înspre sau dinspre Turcia și a orarului de funcționare a punctelor de trecere a frontierei, orar care poate suferi modificări. Se recomandă, totodată, cetățenilor români aflați pe teritoriul Turciei să aibă în permanență asupra lor documentele de călătorie, pentru eventuale controale / filtre organizate de forțele de ordine locale.

MAE transmite cetățenilor români mai multe recomandări pentru a ca aceștia să fie cât mai în siguranță.

Recomandările oferite de MAE:

– să respecte cu strictețe recomandările și îndrumările autorităților locale;
– să urmărească mass-media locale pentru a cunoaşte şi evita zonele cu o situaţie de insecuritate ridicată;
– să dea dovadă de maximă prudență în această perioadă, evitând locurile aglomerate din spaţiile publice şi de interes turistic;
– să evite staționarea prelungită în zonele turistice principale, în apropierea centrelor comerciale sau a secţiilor de poliţie, iar în contextul observării unor persoane sau colete suspecte, să părăsească de urgenţă zona în care se află;
să se delimiteze de orice acţiune de protest şi să părăsească zonele respective.

Ce sa nu faci in Istanbul

Asistență consulară pentru cetățenii români care călătoresc în Turcia

Mai mult, MAE transmite cetățenilor români care călătoresc în Republica Turcia, în special în orașul Istanbul, recomandarea de a-şi anunţa prezenţa autorităților române, comunicând datele de contact prin intermediul portalului www.econsulat.ro (https://econsulat.ro/CetateniRomaniInregistrati/Inregistreaza).

Cetățenii români afectați pot solicita asistență consulară la numărul de telefon ale Consulatului General al României la Istanbul, +90 212 3580516, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

Nu în ultimul rând, cetățenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție numărul de telefon de permanență al oficiul consular al României în Istanbul: +90 533 5420695, se arată în comunicatul MAE.

Ionuț Dolănescu, dezvăluiri cutremurătoare despre ultimele clipe ale tatălui său
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...