Alertă ANM. După caniculă vin vijeliile. Fenomene meteo extreme în jumătate din țară

Ana-Maria Tudor 19.07.2023, 13:21
Alertă ANM. După caniculă vin vijeliile. Fenomene meteo extreme în jumătate din țară

Meteorologii au emis o avertizare de vreme severă pentru 22 de județe din jumătatea de sud a țării. Avertizarea cuprinde atât un cod portocaliu, cât și un cod galben de ploi torențiale, vijelii, grindină și descărcări electrice.

ANM a emis un nou avertisment

Conform Institutului Național de Meteorologie (INM), miercuri se vor înregistra temperaturi extreme în anumite județe. În Dolj, Olt și Teleorman, va fi în vigoare un cod portocaliu de disconfort termic ridicat, cu temperaturi maxime de 38-39 de grade Celsius.

Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, iar temperaturile minime se vor situa în jurul valorilor de 20-22 de grade.

De asemenea, astăzi va fi în vigoare un cod galben de caniculă în județele din Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul Crișanei și sudul Moldovei.

Județe afectate
Județe afectate

Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade Celsius, iar cele minime între 18 și 23 de grade Celsius. Avertizarea cod galben de caniculă se va menține și joi, 20 iulie, în anumite zone din Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei și Olteniei.

Este important să ne luăm măsuri de protecție și să ne hidratăm corespunzător în fața acestor temperaturi ridicate.

Citește și: Prognoza meteo pentru următoarele 4 săptămâni. Ce trebuie să știe românii care și-au planificat concediul

În perioada menționată, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Valorile maxime ale temperaturii vor varia între 33 și 37 de grade Celsius, iar cele minime între 18 și 23 de grade Celsius.

În București, în intervalul 19 iulie, ora 10:00, până la 21 iulie, ora 10:00, se va menține valul de căldură, cu temperaturi maxime cuprinse între 35 și 37 de grade Celsius, iar temperaturile minime între 20 și 22 de grade Celsius.

Pe parcursul nopții de miercuri spre joi și în cursul zilei de joi, se vor înregistra perioade cu înnorări accentuate, intensificări de scurtă durată ale vântului, descărcări electrice și averse.

Probabilitatea de vijelii și grindină va fi ridicată. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) avertizează că perioadele de caniculă și disconfort termic vor persista, în special în regiunile sudice, și în următoarele zile.

Meteorologii au anunțat că vremea se înrăutățește

De miercuri, ora 18:00, până joi, ora 10:00, se va afla în vigoare și un cod portocaliu de ploi torențiale, vijelii și grindină. Regiunile afectate includ Banatul și vestul Olteniei, unde se vor înregistra perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Fenomenele se vor manifesta prin intensificări ale vântului, cu rafale între 70 și 90 km/h, iar în unele zone izolate chiar peste 100 km/h. Vor fi vijelii puternice, grindină de dimensiuni medii și posibil mari, descărcări electrice frecvente și averse torențiale.

Vezi și: Ce este canicula invizibilă, fenomenul meteo care amenință Europa. Harta zonelor vizate

Cantitățile de apă vor fi semnificative, cu valori între 30 și 40 l/mp, iar local se pot depăși 50-60 l/mp în intervale scurte de timp, de 1 până la 3 ore.

De asemenea, INM a emis un cod galben care intră în vigoare miercuri, la ora 12:00, și este valabil până joi, la ora 10:00. În această perioadă, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică în Banat, Oltenia, vestul Munteniei, Maramureș și local în Transilvania și la munte.

În plus, prezente vor fi și intensificările vântului, cu rafale în general între 55 și 70 km/h, vijelii, grindină, descărcări electrice frecvente și averse torențiale. Cantitățile de apă vor fi de aproximativ 20-25 l/mp, iar local se pot înregistra peste 30-40 l/mp în intervale foarte scurte de timp.

Urmăriți Impact.ro și pe