Alertă ANM de vreme severă. Cod roșu de vânt puternic în următoarele ore în România. Rafale cu viteza unui uragan

Cătălina Burghelea 08.02.2022, 08:30
Alertă ANM de vreme severă. Cod roșu de vânt puternic în următoarele ore în România. Rafale cu viteza unui uragan

Administrația Națională de Meteorologie au emis, marți dimineața, o avertizare Cod roșu de vânt puternic pentru două județe din România. În aceste zone, rafalele vor avea forța unui uragan, de 150-160 km/h, spulberând zăpada. ANM a emis, cu puțin timp în urmă, avertizări nowcasting de fenomene meteo extreme.

Avertizare meteo de vreme severă. Unde este Cod roșu de vânt puternic

Meteorologii ANM anunță rafale de vânt puternice în județele Caraș-Severin și Hunedoara, zonele fiind sub avertizare de Cod roșu de vreme severă. Potrivit ANM, sunt vizate de alerta meteo zonele de munte de peste 1.800 metri din județele Caraș-Severin și Hunedoara. Aici se vor semnala intensificări ale vântului ce vor depăși la rafală 150-160 km/h, spulberând zăpada.

ANM a emis și un Cod galben nowcasting

Totodată, Administrația Națională de Meteorologie a emis și un Cod galben de vânt pentru alte județe din țară. Astfel, în județul Cluj – Turda, Câmpia Turzii, Viișoara, Mihai Viteazu, Tritenii de Jos, Cojocna, Ceanu Mare, Luna, Feleacu, Moldovenești, Călărași, Petreștii de Jos, Ciurila, Tureni, Aiton, Ploscoș -, se vor semnala intensificări ale vântului ce vor atinge 55-65 km/h. Alerta este valabilă până la ora 13:30.

Rafale de vânt în mai multe localități din județul Buzău

Vântul va bate cu putere (55…70 km/h) și în județul Buzău. Avertizarea meteo ANM vizează Râmnicu Sărat, Berca, Vadu Pașii, Poșta Câlnău, Zărnești, Valea Râmnicului, Săgeata, Cochirleanca, Grebănu, Puiești, Ziduri, Topliceni, Rușețu, Cernătești, Râmnicelu, Beceni, Gălbinași, Vintilă Vodă, Scorțoasa, Buda, Podgoria, Balta Albă, Luciu, Bisoca, C.a. Rosetti, Ghergheasa, Boldu, Cilibia, Vâlcelele, Largu, Bălăceanu, Sărulești, Racovițeni, Blăjani, Robeasca, Murgești, Valea Salciei, Mărgăritești și Pardoși. Alerta este în vigoare până la ora 14.00.

De asemenea, o atenţionare meteorologică Cod galben de vânt este în vigoare, marți, în Dobrogea, estul Munteniei şi Moldova, potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie. În intervalul orar 5:00 – 20:00, vântul va bate cu putere, la început în Dobrogea şi în estul Munteniei, apoi şi în Moldova, cu rafale de 55…65 km/h și intensificări de peste 70 km/h, pe suprafeţe restrânse.

Judeţele aflate sub Cod galben de vânt sunt Suceava, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galaţi, Brăila, Tulcea, Constanţa, Ialomiţa (parţial) şi Călăraşi (parţial)

Alerta de fenomene meteo periculoase in 6 judete din Romania. Vremea rea continua

Se circulă în condiții de iarnă pe mai multe porțiuni de drum

Nici în restul României, vremea nu este bună. Marți dimineață, pe mai multe drumuri naționale din țară se circulă în condiții de iarnă. Potrivit Centrului Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române, ninsoarea abundentă și viscolul au oprit traficul rutier pe DN 67C, între localitățile Novaci și Rânca, pe tronsonul kilometric 16-34+800 de metri. Se acționează în zonă cu utilaje de deszăpezire.

În condiții de iarnă se circulă în județele Brașov (DN 1 Predeal), Covasna (DN 11 Brețcu-Oituz), Prahova (DN 1 Azuga și Bușteni), Vrancea (DN 2D Tulnici – limită cu județul Covasna), dar și în Bihor (DN 75 Vârtop-Nucet), Bistrița-Năsăud (DN 17 Pasul Tihuța) sau Prahova (toate arterele rutiere, cu excepția DN 1).

Atenție și pe autostrăzile României

Șoferii români trebuie să fie atenți la cum circulă și pe autostrăzile A1 București – Pitești, A1 Sibiu-Deva, A2 București – Constanța și A3 București-Ploiești, din cauza carosabilui umed.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...