Județele din România, sub avertizare de cod galben de vreme rea. Unde lovesc ploile, grindina și vijeliile

Mihnea Tălău 18.07.2023, 13:33
Județele din România, sub avertizare de cod galben de vreme rea. Unde lovesc ploile, grindina și vijeliile

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, marți, o nouă avertizare cod galben de vreme severă pentru nouă județe din sud-estul țării. Începând cu ora 12.00 și până la noapte, este valabilă alerta de ploi torențiale, grindină și vijelii în 9 județe. O alertă cod portocaliu de caniculă vizează, marți, Oltenia și cea mai mare parte a Munteniei.

Caniculă, vijelii, averse si grindină

Meteorologii anunță că Codul galben de furtuni va fi în vigoare în intervalul 18 iulie, ora 12:00 – 18 iulie, ora 22:00.

De asemenea, în Moldova, Dobrogea, precum și în jumătatea de est a Munteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului (rafale în general de 55…70 km/h), vijelii, averse ce vor avea și caracter torențial (în intervale scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat peste 30 l/mp) și grindină.

Atât marți cât și miercuri, valul de căldură se va menține în sudul, sud-estul, vestul și local în centrul teritoriului. Va fi caniculă, disconfortul termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade, iar cele minime între 18 și 23 de grade Celsius.

Codul portocaliu vizează, marți, Oltenia și cea mai mare parte a Munteniei. Valul de căldură va persista și va fi caniculă. Se vor înregistra temperaturi maxime în general de 38…39 de grade, disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile minime se vor situa în general peste 20…22 de grade. Valul de căldură și disconfortul termic vor persista, îndeosebi în regiunile sudice și în următoarele zile.

Cod galben si portocaliu

Codul portocaliu vizează parţial judeţele Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş şi Dâmboviţa şi integral judeţele Ialomiţa, Călăraşi, Giurgiu, Ilfov, Teleorman, Olt, Dolj şi municipiul Bucureşti.

Codul galben de caniculă vizează judeţe din sudul, sud-estul şi local vestul şi centrul teritoriului, unde temperaturile maxime se vor situa în general între 33 şi 37 de grade.

În București va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperatura maximă va fi de 38…39 de grade marți și de 36…37 de grade miercuri. Minimele termice vor fi în general de 19…21 de grade. Cerul va fi variabil, iar în noaptea de miercuri spre joi vor exista perioade cu înnorări, averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...