Alertă alimentară în București și Ilfov! Un produs periculos, retras din magazine

Ana Anitoiu 14.02.2022, 12:31
Alertă alimentară în București și Ilfov! Un produs periculos, retras din magazine

O alertă alimentară a fost dată, luni, în București și județul Ilfov, de Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Un produs periculos a fost retras din magazine. Persoanele care l-au cumpărat deja au fost avertizate să nu-l consume și să-l restituie, pentru a-și primi banii înapoi.

Ce produs periculos a fost retras de la vânzare

Mai exact, Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a anunțat că este vorba despre un sortiment de somon afumat ce a fost pus la vânzare în mai multe magazine din București și județul Ilfov.

„Vă informăm că Biocorner, ca urmare a notificării primite din partea producătorului Burren Smokehouse, a iniţiat retragerea de la comercializare şi de la client a articolului Burren Eco somon afumat 90 g, cod de bare 5390780000105, lot 28802, data expirare 12.01.2022”, a transmis ANSVSA.

Alerta alimentara in Bucuresti si Ilfov
Produsul retras de la vanzare, contaminat. Foto: freepick.com

Ce s-a găsit în produsul retras de la vânzare

Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a precizat că motivul pentru care acest produs a fost retras de la vânzare este acela că a fost găsită în el bacteria Listeria monocytogenes.

„În cazul în care aţi cumpărat produsul respectiv, vă rugăm să nu‐l consumaţi şi să îl returnaţi în magazinele Biocorner până la data de 28.02.022, urmând să primiţi contravaloarea lui”, au fost avertizate persoanele care au cumpărat produsul contaminat cu Listeria.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Ce trebuie să știe cei care au consumat deja produsul contaminat

Listeria monocytogenes este o bacterie gram-pozitivă ce poate cauza o boală numită listerioză. Aceasta poate supraviețui atât în prezența ocigenului, cât și în absența lui și se poate dezvolta în celulele gazdă. Cei care au consumat produsul contaminat trebuie să meargă la medic dacă încep să aibă simptome ca: febră, dureri musculare și diaree – ce pot apărea și în caz de Covid-19.

Infectarea cu bacteria listeria este periculoasă mai ales în cazul femeilor însărcinate, copiilor mici și persoanelor în vârstă sau al celor care au un sistem imunitar slab.

În general, infectarea cu listeria poate fi prevenită prin spălarea alimentelor înainte de pregătirea lor. În plus, ouăle, carnea și laptele trebuie să fie gătite corespunzător termic. Prin fierberea laptelui, de exemplu, această bacterie se distruge.

Specialiștii mai recomandă spălarea cu apă fierbinte și detergent a ustensilelor de gătit ce au fost folosite și a mâinilor, după contactul cu alimentele și în special cu carnea ce se află în stare crudă. În acest fel pot fi ținute la distanță atât listeria, cât și alte bacterii nocive.

Acest avertisment ANSVSA vine la câteva zile după un altul referitor la un produs contaminat cu cianură. Autoritatea a transmis că cei care consumă acest aliment pot începe să simtă dureri la nivelul gâtului sau abdomenului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...