EXCLUSIV

Alegerile cu un singur candidat, mană cerească pentru PNL? Sociologul Marius Pieleanu vorbește despre predicțiile eronate ale rețelelor sociale

Gabriela del Pupo 11.04.2022, 12:50
Alegerile cu un singur candidat, mană cerească pentru PNL? Sociologul Marius Pieleanu vorbește despre predicțiile eronate ale rețelelor sociale

Deși au fost și motiv de critică pe unele instituții media, sau pe rețelele de socializare, alegerile din PNL vor aduce procente în plus pentru partidul aflat la guvernare. Cel puțin așa crede sociologul Marius Pieleanu, care a declarat în exclusivitate pentru Impact.ro că trendul pe care îl regăsim pe rețelele sociale nu se reflectă în prezența și intenția de vot.

„Ar putea să rămână la nivelul de luna trecută, fie să înregistreze o ușoară creștere”

Schimbarea conducerii se traduce prin entuziasm din partea liderilor locali și pe cale de consecință, o creștere a simpatiei votanților PNL. Atacurile pe care le-am urmărit pe rețelele de socializare în week-end-ul acesta nu se vor reflecta neapărat în sondaje, sau intenția de vot, la următoarele alegeri parlamentare.

„Când se alege o nouă conducere formațiunea politică respectivă înregistrează o nouă creștere. Și mă aștept și în cazul acesta mai ales că actualul premier, și noul președinte ales al PNL-ului, este pe un trend ascendent de simpatie publică, prin poziție, prin CV prin tot. Nu cred că o să scadă, ci mai degrabă ar putea să rămână la nivelul de luna trecută, fie să înregistreze o ușoară creștere. E un val de optimism în rândul membrilor și al votanților, nu neapărat pe rețelele sociale, cu comentarii. Și atunci se vede în sondaj.

În general rețelele sociale sunt dominate nu neapărat de persoane care se duc să voteze un partid, sau altul, sau nu preponderent, atunci e greu de spus că dacă pe rețelele sociale s-a reacționat pozitiv sau negativ, la un anumit tip de eveniment, atunci se și vede în intenția de vot sau la votul efectiv. Nu putem face o conexiune semnificativă. Pentru că dacă am lua în considerare comentariile și ceea ce se discută pe rețelele sociale, atunci USR ar trebui să aibă 40% din vot. Dar nu e așa, nu putem compara, sigur că influențează, dar nu sunt determinante, cel puțin deocamdată, comentariile din zona internetului.” a declarat Marius Pieleanu pentru Impact.ro.

„PSD-ul și fără conducere nu ia sub 24%”

Pe de altă parte, doctrina unui partid poate determina un bazin de votanți indiferent de liderul ales. Măsurile sociale sprijinite de PSD au demonstrat acest lucru chiar și atunci când partidul a fost condus de lideri care nu erau apreciați în spațiul public, nici pentru elocvența, nici pentru competența lor. Nu este însă cazul PNL, care trebuie să demonstreze că susținerea măsurilor liberale este calea, crede sociologul. În contextul geopolitic internațional este însă de așteptat ca AUR să scadă în sondaje.

AUR deocamdată începe să devină invizibil. Înregistrează o scădere, celelalte partide au propriul lor electorat. PSD-ul de fapt, votul pentru Partidul Social Democrat nu este influențat de alegerea unuia sau altuia în fruntea PSD-ului. PSD-ul are un  număr de alegători, relativ invariabil, de la care pornește, și de regulă în sus. PSD-ul și fără conducere nu ia sub 24%. Asta e bazinul lor, de la 24% în sus se discută, poate avea 40% dacă are lider bun, 45%, poate avea 22%, cât a avut la ultimele europarlamentare.

Nu același lucru se poate spune și despre PNL. PNL-ul are nevoie de lider cu personalitate. Nu știu dacă lucrurile vor sta bine, dar deocamdată e schimbarea asta produsă și care poate să dea un mic avânt.” a mai spus sociologul.

Schimbările de direcție au fost atribuite intențiilor președintelui Klaus Iohannis și actuala coaliție a susținut, fără reproșuri, noi alegeri în interiorul Partidului Național Liberal.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...