EXCLUSIV

Ce măsuri se vor lua după votul de astăzi prin care se crește gigacaloria în București? PNL și USR promit soluții alternative, PSD votează împotrivă!

Gabriela del Pupo 30.03.2022, 10:45
Ce măsuri se vor lua după votul de astăzi prin care se crește gigacaloria în București? PNL și USR promit soluții alternative, PSD votează împotrivă!

UPDATE

Propunerea de mărire a prețului gigacaloriei în București a trecut de votul Consiliului General. Primarul, Nicușor Dan spune că este o măsură necesară și care nu putea fi evitată.

Un proiect extrem important – majorarea tarifului suportat de către bucureşteni pentru gigacalorie, pentru care propunerea este 330 de lei. Este o majorare necesară, pentru a echilibra întreg sistemul de termoficare, pentru a permite menţinerea sistemului de termoficare centralizat, care are beneficii importante în ceea ce priveşte mediul. Mă bucur că avem acordul majorităţii din Consiliul General pentru această majorare, care este absolut necesară. Tariful nu a mai fost modificat din anul 2011 şi prin această modificare ajungem la o sumă care este apropiată de cea a oraşelor din România care au sisteme centralizate de termoficare„, a precizat edilul şef în debutul şedinţei Consiliului General al Capitalei.

Știre inițială:

Vot final astăzi în Consiliul General al Municipiului București prin care se va dubla prețul gigacaloriei în Capitală. Propunerea are toate șansele să treacă având în vedere faptul că este susținută de consilierii generali USR și PNL. Gabriela Firea a anunțat în această dimineață că PSD, prin reprezentanții în Consiliul General, vor vota împotrivă.

„Am refuzat pur și simplu o creștere a gigacaloriei fără să fie acompaniată și de reforme”

După o serie de discuții și un plan de reforme agreat, USR București a decis că va vota această creștere a prețului gigacaloriei. Strategia include suportarea parțială a costurilor de către primărie dar și permiterea unor soluții alternative pentru bucureșteni, revenirea chiar la sistemul centralelor de apartament.

Noi am avut discuția aceasta, prima oară a fost propusă de Nicușor Dan acum mai mult timp și de PNL. Am refuzat pur și simplu o creștere a gigacaloriei fără să fie acompaniată și de reforme, de o măsură de deschidere a pieței și de o suportare parțială a costurilor și de primării. Într-adevăr prețul gazului a crescut, prețul energiei electrice a crescut, e normal să crească și prețul gigacaloriei dar nu este normal ca toată creșterea de prețuri să fie suportată numai de bucureșteni. Jumătate din creștere va fi suportată de primărie, jumătate de către bucureșteni.” a declarat în exclusivitate pentru impact.ro Claudiu Năsui, vicepreședinte USR București.

USR a mai propus și soluții de înlocuire a sistemului centralizat având în vedere costurile și durata unor lucrări de reabilitare.

Al doilea lucru, am spus, putem fi de acord cu creșterea dar trebuie să și deschidem piața la alternative. Sistemul centralizat, este un sistem care, trebuie să spunem, nu funcționează, 80% din rețea trebuie reabilitată, în ritmul în care s-a mers, istoric, terminăm într-un secol, în 98 de ani.

Trebuie să lăsam bucureștenii să găsească alternative, centralele de cvartal, de bloc și chiar de apartament sau alte forme de încălzire, panouri fotovoltaice, pompe de căldură, folosită energia geotermală în Nordul Bucureștiului, trebuie să deschidem puțin piața și să nu mai fim prizonierii unui monopol. Celelalte măsuri țin de strategia de termie a Bucureștiului și au fost trecute chiar ieri de către ADI Termoenergetica. Sunt reglementări care țin și de ANRE, pentru asta trebuie să mai facem presiuni și la nivelul instituțiilor centrale.” a mai spus Claudiu Năsui.

Partidele din coaliție nu s-au pus de acord și la nivel de Capitală

PNL admite că deocamdată soluțiile alternative sunt doar la nivelul de discuții dar susține propunerea primarului Nicușor Dan, în special pentru a încuraja investițiile în perioada următoare.

Poziția PNL nu s-a schimbat din noiembrie până acum, noi vom susține soluția pe care a propus-o primarul general, nu este un lucru pe care vrem să îl facem dar care trebuie făcut, pentru a evita un faliment al primăriei și pentru a avea bani de investiții, să ajungem în câțiva ani la o calitate a serviciilor pe care bucureștenii o merită.

Evident noi explorăm absolut toate posibilitățile, de la centralele de cartier, până la cele de bloc, astfel încât să ținem în echilibru nivelul de poluare din București și confortul bucureștenilor. Nu am încă o soluție pe care să o pot anunța dar vă spun că explorăm absolut toate posibilitățile, astfel încât să asigurăm bucureștenilor un nivel de trai normal.” a declarat pentru impact.ro Diana Mardarovici, consilier general și purtător de cuvânt PNL București.

Faceook Gabriela Firea

Foto: Facebook Gabriela Firea

Consilierii PSD nu vor vota propunerea iar fostul primar al Capitalei, Gabriela Firea, anticipează datorii uriașe sau o serie semnificativă de debranșări de la rețeaua principală.

Prețul căldurii în Capitală va fi greu de suportat de către bucureșteni. Noul preț propus este de aproape două ori și jumătate mai mare. Nu vom accepta! Primarul general trebuie să vină cu alte soluții, nu să-i împovăreze și mai mult de cetățeni.
Reforma sistemului de termoficare din București a “reușit”! Soluția găsită de Nicușor Dan este dublarea prețului și cere votul Consiliului General pentru asta.
Acum, bucureștenii plătesc aproape 143 de lei pentru gigacalorie. Propunerea lui Nicușor Dan este o creștere cu 140%, până la 347 de lei pentru gigacalorie.  O familie care locuiește într-un apartament cu două camere și plătea până acum 250 de lei căldura pe o lună friguroasă, va plăti de acum aproape 600 de lei.
Nicușor Dan se dovedește, încă o dată, cinic! Nu-și asumă vreo majorare și lasă totul în seama consilierilor generali, indiferent de culoarea politică. Toți bucureștenii trebuie să știe că este propunerea sa de a mări prețul!
 Consilierii generali PSD nu vor vota dublarea facturilor. Există riscul ca bucureștenii să nu poată plăti, să adune datorii uriașe și sistemul să intre în colaps. Așa cum există riscul ca Termoenergetica să primească o avalanșă de solicitări de debranșare din partea cetățenilor.” a scris Gabriela Firea pe pagina sa de Facebook.
Urmăriți Impact.ro și pe