Alegeri prezidențiale 2022. Marine Le Pen promite că Franța iese din comandamentul NATO, dacă va câștiga în fața lui Macron. Vede o „alianţă” cu Rusia

Cătălina Burghelea 14.04.2022, 09:14
Alegeri prezidențiale 2022. Marine Le Pen promite că Franța iese din comandamentul NATO, dacă va câștiga în fața lui Macron. Vede o „alianţă” cu Rusia

Candidata de extremă-dreapta franceză la alegerile prezidențiale, Marine Le Pen, a spus, miercuri, că, odată ce războiul Rusia-Ucraina se va termina, va propune legături mai strânse între NATO și Moscova și va scoate Franța din comanda militară a alianței conduse de SUA. Politiciana a convocat conferința de presă despre politica externă cu scopul de a justifica relația ei cu Vladimir Putin, despre care Emmanuel Macron a afirmat că este „dependentă financiar” de Kremlin.

Marine Le Pen propune relații mai strânse între NATO și Rusia, după războiul din Ucraina

Marine Le Pen a ținut să sublinieze, miercuri, 13 aprilie, că nu va transfera trupe franceze la comandamentul combinat al Alianţei Nord-Atlantice şi nici nu va fi disponibilă viitorului comandament european, dacă va fi aleasă președintele Franței. În plus, adversara lui Macron a dezvăluit că susține o alianță cu Rusia.

„De îndată ce războiul ruso-ucrainean se va termina și a fost soluționat printr-un tratat de pace, voi cere implementarea unei apropieri strategice între NATO și Rusia. Acest lucru este în interesul Europei și al Statelor Unite”, a spus Le Pen.

Anunțul care bulversează Alianţa militară

Potrivit candidatei la alegerile prezidențiale din Franța, este exclusă „supunerea faţă de Moscova” și „alinierea în spatele administraţiei Biden”, mai ales în regiunea Asiei şi Oceaniei.

„O repet, fără ambiguitate, (odată) aleasă preşedinte, voi părăsi comandamentul integrat (al NATO), dar nu voi renunţa la aplicarea articolului 5 din Tratatul Atlanticului de Nord privind securitatea colectivă, exact aşa cum a fost cazul înainte de 2009”, a explicat Marine Le Pen.

Extrema dreapta prinde teren inaintea alegerilor prezidentiale din Franta. Marine Le Pen, tot mai aproape de Macron în sondaje

Propune o apropiere de Moscova

În timp ce vorbea, un protestatar s-a ridicat în picioare ținând o imagine în formă de inimă cu Le Pen și Putin dându-și mâna la Kremlin, în 2017. Bărbatul a fost pus la pământ de agenții de securitate.

În proiectul său prezidențial, Marine Le Pen propune o apropiere de Rusia și includerea ei „într-o arhitectură de securitate europeană care nu se poate confunda total cu NATO”.

S-a ferit să-l critice pe Vladimir Putin

De-a lungul anilor, politiciana de extremă-dreapta a fost acuzată des de adversarii săi de legături cu Rusia. La sfârşitul lunii martie, aceasta a refuzat să-l numească pe Vladimir Putin criminal de război, deoarece „nu se negociază pacea insultând una din cele două părţi”.

În urmă cu cinci ani, când Le Pen s-a confruntat tot cu Macron în turul din 2017, alegeri pe care le-a pierdut, Vladimir Putin a găzduit-o la Palatul Kremlin, pozând împreună. La acea vreme, politiciana a declarat cu admirație că împărtășește aceleași valori ca și Putin și că se conturează o „nouă ordine mondială”, dirijată din Putin, Donald Trump și ea.

Acum, Marine Le Pen și-a schimbat tactica asupra Rusiei, condamnând invazia Ucrainei și spunând că este independentă de orice țară străină. La conferința de presă a spus că „apărat doar interesele Franței ”. Aceasta a precizat că abordarea ei a fost foarte asemănătoare cu cea a lui Macron, deoarece acesta a construit o relație personală cu Putin și a continuat dialogul cu el, invitându-l la Palatul Versailles și la reședința sa de vară din Marea Mediterană.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...