Alegeri locale 2020. Ce se întâmplă cu românii care vin fără mască la vot. Mesajul vehement al lui Raed Arafat

Mirabela Vasile 16.09.2020, 11:45
Alegeri locale 2020. Ce se întâmplă cu românii care vin fără mască la vot.  Mesajul vehement al lui Raed Arafat

Alegeri locale 2020. Raed Arafat a venit cu explicații cu privire la românii care nu vor veni cu mască la votul  din 27 septembrie. Șeful DSU spune că nimeni nu va fi împierdicat să voteze.  Totuși, masca va fi obligatorie pentru toți cetățenii.

Alegeri locale 2020. Ce spune șeful DSU despre prezența la vot

De asemenea, Raed Arafat a venit cu precizări și spune că dacă cineva refuză să poarte mască accesul în secția de vot va fi interzisă. Purtarea măștii poate proteja membrii comisiei de vot şi pe ceilalţi alegători. Totodată acesta a venit cu precizări, după ce a fost acuzat că nu lasă oamenii să voteze.

Raed Arafat a venit și cu precizări cu privire la Hotărârea 45 a CNSU. Aceasta include şi regulile de igienă şi protecţie pentru ziua de vot.

”Tot astăzi a intrat hotărârea de guvern care adopta regulile respective. Va  urma să fie emis un ordin de aplicare comun al Min. Sănătăţii şi Min. Afacerilor Interne. Regulile stabilite includ portul măştii în secţia de vot pentru toţi care se află în interiorul secţiei, inclusiv votanţii. Astfel, portul măştii devine obligatoriu prin efectul prevederilor legale aprobate de guvern. În cadrul conferinţei de presă de după şedinţa de Guvern, unul dintre jurnaliştii prezenţi mi-a adresat întrebarea ipotetică dacă o persoană care nu vrea să poartă masca în secţia de vot poate intră să voteze, iar răspunsul meu a fost că nu, din momentul din care a fost emis un act normativ câteva minute mai devreme care prevede clar regulile. Mai ales că la secţiile de vot, conform Legii 135/2020, vor există rezerve de măşti pentru cei care vin la secţia de vot fără mască”, a scris Arafat pe Facebook.

Ce se va intampla in ziua votului din 27 septembrie
Alegeri locale 2020. Ce se va intampla in ziua votului din 27 septembrie

Starea de alertă a fost prelungită în România

Executivul a adoptat, luni, proiectul de hotărâre care prelungeşte starea de alertă, începând cu data de 15 septembrie. De altfel, au mai fost adoptate măsurile care se aplică pe durata acesteia. Astfel, totul va fi organizat având în vedere prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

La finalul şedinţei, Raed Arafat a precizat că va fi emis un ordin comun al Ministerului Sănătăţii, Ministerului de Interne, cu avizul AEP, care va stabili regulile în secţiile de vot, pentru alegeri locale 2020.

Toată lumea va trebuie să își dezinfecteze mâinile la intrarea şi ieşirea din secţia de vot. De asemenea, cartea de identitate va fi introdusă informatic.

”Cine nu vrea să respecte regulile, atunci e posibil ca membrii comisiei să nu permită intrarea şi exercitarea votului”, a adăugat Arafat.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe