Ajutorul de încălzire 2021. Condiții, acte necesare, termen limită pentru depunere

Nicu Stan 10.10.2021, 20:05
Ajutorul de încălzire 2021. Condiții, acte necesare, termen limită pentru depunere

Ajutorul de încălzire 2021. Care sunt condițiile, actele necesare, precum și termenul limită pentru depunerea dosarului care va garanta ajutorul din partea statului la factura de încălzire. Anul acesta, ajutorul de încălzire a fost stabilit prin Legea Consumatorului vulnerabil de energie 226/2021, care va intra în vigoare ala data de 1 noiembrie. Până la intrarea în vigoare a Legii, românii pot depune actele pentru obținerea ajutorului de încălzire pe vechea lege.

Legea Consumatorului Vulnerabil intră în vigoare pe 1 noiembrie. Cum se beneficiază de ajutorul de încălzire mai devreme

Ajutor de încălzire 2021. Anul acesta ajutorul de încălzire va fi acordat prin Legea Consumatorului Vulnerabil care va intra în vigoare începând cu data de 1 noiembrie.

Legea care stabilește măsurile pentru ajutorul familiilor cu venituri mai mici a apărut în urmă cu câteva zile. Printre altele, Legea Consumatorului Vulnerabil stabilește cine are dreptul la ajutorul de încălzire și cum poate beneficia de el.

Ce acte sunt necesare pentru a se obtine ajutorul de incalzire
Ce acte sunt necesare pentru a se obtine ajutorul de incalzire

Românii pot solicita ajutorul de încălzire potrivit legii vechi

Pe de altă parte, românii care vor solicita ajutorul de încălzire până la data de 1 noiembrie asta se va face în baza vechii reglementări, respectiv OUG. nr. 70/2011 privind măsurile de protecție socială în perioada iernii.

OUG nr. 70/2011 stabilește acum, până pe 1 noiembrie, când va fi abrogată li va intra în vigoare noua Lege, că, în cazul energiei termice, ajutorul poate fi obținut de familiile cu un venit net mediu lunar pe membru de până la 800 de lei, precum și de persoanele singure cu un venit net mediu lunar de maximum 1.082 de lei. Valoarea ajutorului de încălzire variază în funcție de venitul net mediu lunaral beneficiarilor sau beneficiarului.

Actele pe vechea lege se depun până pe 15 octombrie

De asemenea, tot OUG nr. 70/2011 stipulează că, în cazul ajutoarelor pentru gaze naturale, energie electrică și lemne, cărbuni și combustibili petrolieri, limita maximă a venitului net mediu lunar pe persoană, persoană singură sau membrul de familie, trebuie să fie, în principiu, de cel mult 800 de lei.

Astfel, până pe 15 octombrie, cei cu venituri ce se încadrează în condițiile de mai sus trebuie să depună, la primăria teritorială, o cerere și o declarație pe propria răspundere, din care să reiasă membrii familiei, veniturile acestora, precum și sistemul de încălzire utilizat.

Cum se acordă ajutorul de încălzire

De asemenea, ajutorul pentru încălzire se va acorda pentru un singur sistem utilizat pentru încălzirea locuinței, declarat de persoana singură, respectiv de un membru al familiei.

În funcție de sistemul de încălzire folosit în locuință, categoriile de ajutoare pentru încălzire sunt următoarele:

-ajutor pentru gaze naturale;

-ajutor pentru încălzirea locuinței cu energie termică în sistem centralizat;

-ajutor pentru energie electrică;

-ajutor pentru combustibili solizi și/sau petrolieri.

În ce perioadă se acordă ajutorul de încălzire. Cine poate beneficia

Ajutorul de la stat pentru încălzirea locuinței pe timpul iernii se acordă în perioada noiembrie-martie și va fi plătit diferențiat în funcție de venitul mediu lunar pe familie sau al persoanei singure astfel:

-100% din valoarea de referință, dar nu mai mult decât consumul facturat, dacă venitul mediu net lunar este de până în 200 lei pe membru de familie/persoana singură;

-90%, pentru un venit lunar net cuprins între 200,1 și 320 lei;

-80%, pentru un venit lunar net între 320,1 și 440 lei;

-70%, pentru un venit lunar net între 440,1 și 560 lei;

-60%, pentru un venit lunar net între 560,1 și 680 lei;

-50%, pentru un venit lunar net între 680,1 și 920 lei;

-40%, pentru un venit lunar net între 920,1 și 1.040 lei;

-30%, pentru un venit lunar net între 1.040,1 și 1.160 lei;

-20%, pentru un venit lunar net între 1.160,1 și 1.280 lei;

-10%, pentru un venit lunar net între 1.280,1 și 1.386 lei/2.053 lei (membru de familie/persoană singură).

Cuantumul maxim al ajutorului de încălzire este:

-gaze naturale – 250 lei/lună

-energie electrică – 500 lei/lună

-combustibili solizi și/sau petrolieri – 320 lei/lună

În funcție de venituri ajutorul de încălzire poate fi mai mic. Cu cât mai mari sunt veniturile, cu atât ajutorul va scădea.

Urmăriți Impact.ro și pe