Ajutor de 2.000 de lei de la stat pentru mămici. Cum se pot obţine banii

Ioana Bucur 07.03.2022, 20:47
Ajutor de 2.000 de lei de la stat pentru mămici. Cum se pot obţine banii

Un anunț important pentru femeile care sunt pe cale să aducă pe lume un copil. Se pregătește un ajutor de 2.000 de lei de la stat pentru mămici. Programul se pare că va  fi pus în aplicare într-un timp relativ scurt, făcându-se trecerea de la proiect de hotărâre a Guvernului la unul de ordonanță de urgență. Suma se va oferi sub forma unui tichet social pe suport electronic pentru nou-născuți, însă doar dacă sunt începliniți anumiți pași. Află cum se pot obţine banii.

Se pregătește un ajutor de 2.000 de lei de la stat pentru mămici

Un proiect repus în dezbatere publică de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) prevede acordarea unui ajutor de 2.000 de lei de la stat pentru anumite categorii de mame. Odată cu repunerea proiectului în dezbatere publică s-a făcut și trecerea de la proiect de hotărâre a Guvernului la unul de ordonanță de urgență, semn că se dorește implementarea programului într-un timp cât mai scurt.

Ajutorul financiar pentru nou-născuți se va acorda femeilor ce aparțin unor categorii stabilite în proiectul de OUG de la MIPE. Suma de 2.000 de lei se va oferi femeilor:

  • cărora le este stabilit, prin dispoziție scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat (Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat);
  • care fac parte din familii beneficiare de alocație pentru susținerea familiei (Legea nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei);
  • care se află în situație de risc (de exemplu, persoanele cu dizabilități);
  • care se află temporar în situații critice de viață (victime ale calamităților, ale violenței domestice, persoane dependente etc.) și/ sau care se află în situații deosebite de vulnerabilitate (nu mai au locuință, au fost alungate din propria locuință sau orice altă situație de vulnerabilitate);
  • care nu dețin acte de identitate și nu pot accede la drepturile civile;
  • minore.

Ajutor de 2.000 de lei de la stat pentru mămici. Cum se pot obţine banii

Cum va putea fi folosit tichetul

De acest ajutor oferit de stat vor beneficia femeile care au născut începând cu anul 2022, cu condiția de a cere ajutorul în cel mult trei luni de la nașterea copilului, potrivit Avocatnet.ro. Suma va fi acordată sub forma unui tichet social pe suport electronic pentru nou-născuți.

Aceste tichete, al căror cuantum va putea fi actualizat anual de Guvern, cu condiția ca acest lucru să se facă cu cel puțin o lună înainte de încheierea anului, nu vor permite retragerea de numerar sau preschimbarea în numerar, ci vor putea fi folosite doar în magazinele care comercializează produse pentru îngrijirea nou-născuților.

Produsele pentru care tichetele vor putea fi folosite sunt cele specifice trusoului pentru nou-născut, necesare îngrijirii unui bebeluș: scutece, produse pentru toaletă, articole de vestimentație, produse alimentare specifice, articole sanitare și medicale pentru mamă și pentru copil.

Tichetul va avea o valabilitate de șase luni de la emitere.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...