Ai maşină veche? Ai putea fi taxat chiar şi la pompă. Când nu o vei mai putea înmatricula

Nicu Stan, Mihai Roșoiu 21.07.2021, 16:56
Ai maşină veche? Ai putea fi taxat chiar şi la pompă. Când nu o vei mai putea înmatricula

Ai maşină veche? Ai putea fi taxat chiar şi la pompă. Când nu o vei mai putea înmatricula. Un nou sistem de taxare pentru mașinile vechi ar putea intra în vigoare. Autoritățile se gândesc serios să reintroducă otaxă de poluare.

Vești proaste pentru șoferii cu mașini vechi. Ar putea fi taxați chiar şi la pompă. Când nu își vor mai putea înmatricula mașinile

Ai maşină veche? Ai putea fi taxat chiar şi la pompă. Când nu o vei mai putea înmatricula deloc. Un nou sistem de taxare pentru maşini, conform principiului ”poluatorul plăteşte”, este luat din nou în discuţie, după ani în care politicienii au evitat să mai propună o astfel de măsură nepopulară.

De data aceasta, ”Planul Naţional de Redresare şi Rezilienta”, trimis la Comisia Europeană, pomenește despre nevoia de a înlocui maşinile poluante cu unele cu emisii reduse sau electrice. Astfel că cei care nu au astfel de vehicule vor fi taxaţi sau riscă să nu le mai poată înmatricula pe cele mai vechi de 15 ani. În schimb, proprietarii de mașini ecologice vor primi stimulente.

Se vrea reducerea masinilor mai vechi de 15 ani
Se vrea reducerea masinilor mai vechi de 15 ani

Noua taxă va ține cont de emisiile de CO2 ale maşinii

Sistemul de taxare prevăzut în PNRR îi va afecta pe mulţi români.

”Poate nu va fi numită taxă, poate va fi numită altfel. Din sursele pe care le am eu, se doreşte ca taxa să ia în calcul şi emisiile de CO2 ale maşinii respective. Mai mult, sunt unii care spun că trebuie să diferenţiem în funcţie de cât mergi. Deci vom avea parte de o schimbare, fie că vom plăti o rovinietă mai scumpă, un impozit mai mare sau, la pompă, preţul benzinei sau al motorinei va fi mai mare. Una din variantele astea sau o combinaţie între ele”, a declarat Alin Tănase, Greenpeace.

Se vrea reducerea numărului de maşini mai vechi de 15 ani

În plus, în planul PNRR trimis la CE se pomenește despre descurajarea înmatriculării maşinilor mai vechi de 15 ani.

”Măsura de reducere a numărului de maşini mai vechi de 15 ani a fost introdusă în PNRR în ultimele zile, în ultima perioadă de negocieri cu Comisia. A fost o recomandare a comisiei. Se va discuta cu Ministerul de Interne, unde se fac înmatriculările, Ministerul Transporturilor şi Ministerul Mediului şi în scurt timp vom veni cu o propunere”, a declarat Tanczos Barna, ministrul Mediului.

Șoferii sunt îndemnați să cumpere mașini verzi

Pe de altă parte, șoferii românii sunt încurajaţi să achiziționeze maşini noi şi sunt anunţate stimulente pentru maşinile ecologice, prin Programul Rabla, prin creşterea primelor de casare.

Astfel, 6.500 de staţii noi de încărcare pentru maşini electrice ar urma să apară în următorii 5 ani în țara noastră, în așa fel încât să ajungem la o creştere de 100% a cotei maşinilor nepoluante din totalul parcului auto românesc.

Urmăriți Impact.ro și pe