Ai deschis un cont pe reţelele de socializare în numele altei persoane? Te aşteaptă pedeapsa cu închisoarea

Stan Filon / 26.01.2021, 17:44
Ai deschis un cont pe reţelele de socializare în numele altei persoane? Te aşteaptă pedeapsa cu închisoarea

Este oficial! Cine deschide un cont fals de Facebook, în numele unei alte persoane, folosind datele personale ale acesteia, poate face închisoare! Decizia a fost luată de Înalta Curte de Casație și Justiție, după ce a fost sesizată de o instanță din Brașov, care judeca un astfel de caz.

Conturile false făcute pe Facebook îți pot aduce o condamnare la închisoare

Cazul aflat pe rolul Curții de Apel Brașov îl are ca inculpat pe un bărbat care a deschis un cont fals pe Facebook, în numele fostei sale iubite. Potrivit actului de acuzare, în decembrie 2018, inculpatul şi-a ameninţat fosta iubită că, dacă nu va relua relaţia cu el, va da publicităţii pe internet mai multe fotografii în care femeia apare dezbrăcată. Acesta a mers chiar mai departe și a spus că va face publice și filmulețe erotice cu ei.

Cum femeia nu a cedat la șantajul bărbatului, acesta și-a pus planul în mișcare, astfel că a creat pe un site de adulţi un profil cu numele femeii, unde a postat fotografii cu ea dezbrăcată şi un filmuleţ în care fosta iubită întreţine relaţii intime chiar cu el.

Conturile false facute pe Facebook iti pot aduce o condamnare la inchisoare
Conturile false facute pe Facebook iti pot aduce o condamnare la inchisoare

Infracțiunea de fals informatic se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani

În plus, acesta a făcut și un profil fals pe Facebook, tot în numele fostei iubite, pe pe care a trimis altei persoane fotografii cu femeia dezbrăcată. Acesta a fost condamnat pentru fapta sa la 3,8 luni de închisoare pentru şantaj, fals informatic şi violarea vieţii private.

Recursul s-a judecat la Curtea de Apel Brașov, care a cerut ajutorul Inaltei Curți de Casație și Justiție în acst dosar, pentru a se vedea exact dacă bărbatul poate fi condamnat la închisoare pentru faptele sale, ținând cont că alte instanțe au aplicat pedepse cu închisoarea, pe când altele i-au achitat pe inculpați.

Răspunsul Înaltei Curți de Casație și Justiție nu s-a lăsat așteptat. Magistrații au decis că este infracţiune fapta unei persoane de a deschide şi utiliza un cont pe o reţea de socializare pe numele unei alte persoane, fără acordul acesteia.

“Fapta de a deschide şi utiliza un cont pe o reţea de socializare deschisă publicului, folosind ca nume de utilizator numele unei alte persoane şi introducând date personale reale care permit identificarea acesteia, întruneşte două dintre cerinţele esenţiale ale infracţiunii de fals informatic prevăzută în art. 325 din Codul penal, respectiv cea ca acţiunea de introducere a datelor informatice să fie realizată fără drept şi cea ca acţiunea de introducere a datelor informatice să aibă ca rezultat date necorespunzătoare adevărului”, se arată în hotărârea ICCJ. Potrivit Codului penal, infracțiunea de fals informatic se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI