EXCLUSIV

Agricultorii nemulțumiți de concurența pe care o creează piața din Ucraina. Specialist: „Este percepția pe care o au ei și care este eronată”

Gabriela del Pupo 07.09.2022, 11:43
Agricultorii nemulțumiți de concurența pe care o creează piața din Ucraina. Specialist: „Este percepția pe care o au ei și care este eronată”

Fermierii români sunt revoltați, asta după ce, piața complexului de oleaginoase, mai exact floarea-soarelui, a scăzut cu 90 de dolari pe tonă în doar o săptămână. Aceștia spun că reluarea exporturilor din Ucraina este cauza principală și cer ajutorul statului pentru a vinde la un preț cât mai bun recolta de anul acesta. Seceta a afectat în proporții mari producția, pe care acum fermierii se văd nevoiți să o vândă la un preț mai mic decât cel anticipat. Impact.ro a stat de vorbă cu Gabriel Razi, consultant pe bursele de cereale, care spune că, sunt mai mulți factori care au determinat această situație.

„Piața a căzut, cert, dar a căzut pe alte fundamente decât cele pe care le argumentează ei”

În urmă cu doar o săptămână floarea-soarelui se vindea cu 636 de dolari pe tonă, în timp ce ieri, era 567 de dolari pe tonă. Gabriel Razi este de părere că agricutorii au făcut stocuri așteptând să se ajungă la prețul de 800 de dolari pe tonă. Faptul că unele transporturi de cereale din Ucraina tranzitează România sau chiar sunt comercializate aici nu este principalul motiv pentru scăderea prețurilor.

„Este percepția pe care o au ei și care este eronată. Piața a căzut, cert, dar a căzut pe alte fundamente decât cele pe care le argumentează ei. Nu înleleg cum funcționează piețele, sunt diferențe între cotații în funcție de origine. Vinde cel care este cel mai competitiv. În acest moment, în regiunea noastră, cele mai competitive origini sunt cea rusească și cea ucraineană”, spune Gabriel Razi.

Din păcate pentru agricultorii români, statul nu poate interveni pentru a ajuta fermierii, pentru că, factorii care au determinat căderea pieței nu țin de politicile agricole, sau de cele de comercializare a cerealelor, practicate în România.

„Căderea, și se referă la floarea-soarelui în acest moment ei, a venit din doi factori: unul privind recesiunea, luând în considerare și faptul că toate produsele complexului de oleaginoase răspund foarte bine la factorii macroeconomici, la optimismul sau la pesimismul în legătură cu o creștere sau scădere economică, dar și pe un fond de presiune în acest complex oleaginos determinat, în mare măsură, de căderea cotației uleiului de palmier pe piața asiatică”, mai spune consultantul.

În general, atunci când vorbim de cotația pe bursă, un factor poate determina o reacție în lanț.

„Exact! Este un domino. A căzut uleiul de palmier, a căzut și uleiul de floarea-soarelui. Ei asta nu văd, din păcate. Marfa nu mai trece prin România, sunt porturile ucrainene deschise și ei vând și scăderea, vine și de acolo în tot complexul cerealier și oleaginos, Ucraina a început să vândă. Statul nu are cum să se implice într-o piață liberă”, a concluzionat consultantul.

Peste 70 de tone de floarea-soarelui au fost furate

„Observăm chiar şi recolta obţinută cu greu, din cauza secetei, cum nu este achiziţionată”

Cerealele din Ucraina nu doar tranzitează România, ci sunt comercializate pe teritoriul României, iar „fermierii români sunt drastic afectaţi”, deoarece costul de achiziţie este „incomparabil mai mic decât cel practicat în zona UE”, susţine Federaţia Naţională Pro Agro, potrivit Agerpres. În plin proces de recoltare, fermierii din România au constatat blocarea achiziţiilor şi încercarea de practicare a unui preţ similar cu cel al anului trecut, de 2,4 lei pe kilogram, piaţa scăzând cu aproximativ 90 de dolari pe tonă, faţă de săptămână trecută.

„La acest moment, suntem în situaţia în care observăm chiar şi recolta obţinută cu greu, din cauza secetei, cum nu este achiziţionată, piaţa din România este distorsionată cu preţul produselor din Ucraina, contribuind astfel la vulnerabilizarea operatorilor care au investit în această cultură. Floarea-soarelui vine din Ucraina la un preţ chiar şi cu 100 de dolari pe tonă, mai ieftină din cauza ambiţiilor europene, dar şi din cauza preţurilor la substanţele de protecţie care sunt mult mai ieftine pe piaţa din Ucraina”, se mai arată în comunicat.

Această situaţie afectează în aceeaşi măsură şi fermierii şi consumatorii din România, fiind imperios necesară intervenţia Guvernului în scopul de a interzice desfacerea şi procesarea cerealelor din Ucraina pe piaţa românească, aşa cum s-a acceptat iniţial, „la vremea respectivă fermierii fiind asiguraţi că acest tranzit nu le va afecta interesele legitime”, potrivit Pro Agro.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...