Afecțiunea care l-a lăsat cu un accent irlandez, probabil cea mai ciudată urmare a unei boli

Gabriel Peneș 07.02.2023, 13:41
Afecțiunea care l-a lăsat cu un accent irlandez, probabil cea mai ciudată urmare a unei boli

La orice te-ai aștepta atunci când suferi de o boală gravă, dar nu la așa ceva. Un bărbat din SUA s-a trezit că vorbește cu un puternic accent irlandez la mai bine de un an și jumătate după ce fusese diagnosticat cu cancer la prostată. Și asta, în ciuda faptului că nu trăise, nici măcar nu călătorise vreodată în Irlanda.

Afecțiunea care l-a lăsat cu un accent irlandez

O echipă de medici de la Universitatea Duke, Durham, din Carolina de Nord, s-a confruntat cu un caz straniu. Un bărbat de 50 de ani  a dezvoltat ceea ce se numește Foreing Accent Syndrome (Sindromul Accentului Străin – FAS), ca o manifestare rară și poate unică a cancerului său de prostată, au descris doctorii în raportul publicat în British Medical Journal.

Cazul descrie situația unui bărbat din SUA care a fost diagnosticat cu cancer de prostată cu 20 de luni înainte de a-i apărea acest accent, de nicăieri. În acel moment, el a raportat modificări notabile ale tiparelor sale obișnuite de vorbire, prin aceea că începuse să vorbească cu un puternic accent „irlandez”.

„Pacientul nu fusese niciodată în Irlanda și nu vorbise niciodată cu accent irlandez, deși avea familie/prieteni irlandezi și a locuit pentru scurt timp în Anglia, la 20 de ani. Accentul lui a fost de necontrolat, prezent în toate situațiile și a devenit treptat persistent”, a scris echipa despre bărbatul care locuia în California, SUA.

Pacientul le-a spus medicilor că nu a suferit niciun traumatism cranian și nici alte simptome, în afară de pierderea neintenționată în greutate. Un RMN al creierului său a avut rezultate normale, dar o scanare CT a pelvisului și abdomenului său a arătat că cancerul de prostată progresa. Pe lângă faptul că a fost diagnosticat cu FAS, a fost trimis la neurologie pentru investigații suplimentare.

Afecțiunea care l-a lăsat cu un accent irlandez, probabil cea mai ciudată urmare a unei boli
Bărbatul care a început să vorbească, după ce a fost diagnosticat cu cancer la prostată, cu un puternic accent irlandez, trăia în California, SUA și nu călătorise niciodată în Irlanda

Cea mai ciudată urmare a unei boli

FAS este extrem de rar, dovadă fiind și faptul că doar aproximativ o sută de oameni din lume au fost diagnosticați cu această afecțiune ciudată. Cele mai multe cazuri au apărut în urma unei leziuni traumatice a craniului sau a unui accident vascular cerebral, care au dus la deteriorarea zonelor creierului responsabile de vorbire. Adesea, afecțiunea nu este permanentă și dispare, de exemplu, pe măsură ce pacientul își revine după un accident vascular cerebral.

În acest caz, însă, trei luni mai târziu, primind tratament pentru cancerul său, pacientul încă vorbea cu „accent irlandez”. Pe lângă aceasta, el a dezvoltat dureri abdominale și de picioare. Când echipa l-a scanat, au descoperit că cancerul i s-a răspândit la ficat și oase. Cancerul a progresat mai departe, făcând metastază la creier.

Echipa crede că sindromul lui de accent străin a fost cauzat de sindromul paraneoplazic, având în vedere că acesta poate fi asociat cu cancerul de prostată și că progresia FAS a coincis cu progresia cancerului.

Sindroamele paraneoplazice, scrie echipa, sunt simptome sistemice cauzate de mase anormale „prin mecanisme hormonale, mediate imun sau necunoscute”.

Echipa consideră că acesta este primul caz raportat în literatura medicală de FAS ca rezultat al cancerului de prostată, deși au fost raportate alte două cazuri la pacienții cu alte tipuri de cancer maligne.

În privința pacientului, din păcate acesta a decedat ăntre timp, dar accentul „irlandez” i s-a menținut până în ultima clipă a vieții.

 

Ionuț Dolănescu, dezvăluiri cutremurătoare despre ultimele clipe ale tatălui său
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....