Adrian Marinescu dă cea mai rea veste în plină pandemie. Ce se întâmplă în spitalele din România în acest moment

Ioana Bucur, Narcisa Tomulescu 23.08.2021, 15:41
Adrian Marinescu dă cea mai rea veste în plină pandemie. Ce se întâmplă în spitalele din România în acest moment

Medicii și spitalele din România se pregătesc, sau ar trebui să o facă, pentru următorul val al pandemiei, ce își face deja simțită prezența și la noi în țară. Medicul Adrian Marinescu a vorbit despre situația de la Matei Balș și a dat o veste îngrijorătoare.

Ce se întâmplă în spitalele din România

După aproape un an și jumătate de luptă cu Covid-19, spitalele și medicii din România ar trebui să întâmpine noul val al pandemiei mult mai pregătiți decât până acum.

Medicul Adrian Marinescu a dezvăluit că la Institutul Matei Balș din București încă nu este disponibil pavilionul 5, ceea ce înseamnă că 40% din paturile de spital nu pot fi folosite – aproape 200.

„Din păcate, nu avem încă disponibil pavilionul 5, sperăm să se întâmple destul de repede. În momentul de față, aproximativ 40% din paturile din spital nu pot fi folosite, pentru că erau în pavilionul 5, și atunci vorbim de 200 de paturi pe care le putem folosi, intrând aici și cele de la Terapie Intensivă”, a spus medicul, la Antena 3.

În prezent, mai bine de două treimi din locurile de la Matei Balș sunt ocupate, în urma creșterii constante a numărului de internări din ultimele săptămâni, a mai spus medicul.

„Situația este încă echilibrată, doar că în săptămânile care urmează este clar, dacă mergem pe același trend, la un moment dat spitalul va fi plin. Se întâmplă la noi, se întâmplă la Babeș.

Eu cred că valul al patrulea trebuie să ne găsească mai pregătiți, după un an și jumătate. În teorie, dar și în practică, orice spital, în momentul de față, trebuie să vină cu un procent de paturi dedicate COVID, adică minim 15%. Procentul poate să crească în funcție de situația epidemiologică. Oricine poate primi și lucrurile astea trebuie să se întâmple”, a declarat dr. Adrian Marinescu.

Adrian Marinescu dă cea mai rea veste în plină pandemie
Dr. Adrian Marinescu – medic infectionist Matei Bals

„Să ne așteptăm de acum încolo că va fi un număr mare de infecții în rândul lor”

Noul val al pandemiei îi va afecta și pe cei mici. Potrivit medicului, „fiind vorba despre o variantă virală, care se transmite extrem de ușor, e clar că cei mici care interacționează și care de cele mai multe ori nu sunt vaccinați, e clar că se vor infecta”.

„E logic să se întâmple așa. Fiind vorba despre o variantă virală, care se transmite extrem de ușor, e clar că cei mici care interacționează și care de cele mai multe ori nu sunt vaccinați, e clar că se vor infecta. Să ne așteptăm de acum încolo că va fi un număr mare de infecții în rândul lor.

E adevărat că cei mai mulți vor face forme ușoare, poate nu vor avea nevoie de spitalizare, dar vor fi și cazuri care vor avea nevoie de internare, vor avea nevoie poate șu de terapie intensivă și cred că trebuie să fim pregătiți pentru tot ceea ce înseamnă circuite și să luăm în calcul situația, să fim realiști”, a mai spus directorul Institutului Matei Balș.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...