Admiterea la liceu ar putea reveni din 2022. Ministrul Educației a venit cu precizări noi

Nicu Stan 09.07.2021, 15:12
Admiterea la liceu ar putea reveni din 2022. Ministrul Educației a venit cu precizări noi

Admiterea la liceu ar putea reveni din 2022. Ministrul Educației a venit cu precizări noi despre schimbarea prevăzută în proiectul România Educată, al președintelui Klus Iohannis.

Revine admiterea la liceu. Liceele vor organiza propriile examene. De când se va întâmpla asta

Admiterea la liceu ar putea reveni din 2022. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a venit cu precizări noi despre susținerea examenului direct la liceul vizat de elev.

Schimbarea, respectiv posibilitatea ca liceele care doresc vor putea să organizeze exemene proprii, este prevăzută în proiectul România Educată al președintelui României, Klaus Iohannis.

Liceele vor organiza propriile examene de admitere
Liceele vor organiza propriile examene de admitere

Când s-ar putea produce schimbarea

Acum, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a spus vineri că examenul de admitere la liceele cu cerere mare ar urma să fie organizat înainte de evaluarea națională la clasa a opta. Schimbarea ar putea fi introdusă chiar din toamna anului 2022.

Conform lui Sorin Cîmpeanu, se ia în considerare ca elevii care susțin examen de admitere la un liceu și au fost declarați admiși să nu mai susțină examenul de evaluare națională.

Doar liceele care vor ar urma să organizeze examene

”Este doar o posibilitate pentru liceu să organizeze, nu o obligativitate, această schimbare poate fi introdusă mai rapid decât bacalaureatul pe competențe. Dacă vom reuși să avem o formă coerentă a unui proiect de lege în toamna acestui an care să fie supus dezbaterii și adoptat de parlament, vom putea avea introdus acest sistem încă din septembrie 2022”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

Asta nu înseamnă că examenul de Evaluare Națională, pe care îl susțin clasele de-a opta, dispare. Din contră, examenul va fi susținut în continuare și se ia în calcul ca în liceele care organizează propriile examene de admitere să rămână locuri și pentru elevii care vor fi repartizați în urma examenului de Evaluare Națională.

Evaluarea Națională nu dispare

”Evaluarea Națională rămâne. Dacă este vorba să nu supunem elevii la două examene – suntem în consultări cu experți în educație – cei care optează să susțină examen de admitere la un anumit liceu vor fi declarați admiși la acel liceu. Ceilalți vor susține evaluarea națională și vor fi repartizați.

Poate vom apela la o solutie ca un liceu care are 200 de locuri la clasa a noua va lăsa 20-25 locuri care să poată fi ocupate după repartizarea computerizata după evaluarea națională” a mai precizat Sorin Cîmpeanu.

Bacalaureatul unitar

Sorin Cîmpeanu a făcut referiri și la cealaltă modificare, un ”bacalaureat unitar” care să evalueze competențe, nu cunoștințe.

”Deși Evaluarea Națională rămâne principalul instrument de certificare a competențelor la finalizarea gimnaziului și de repartizare în ciclul următor, am propus ca pe întregul parcurs al semestrului al doilea, unitățile de învățământ și elevii care doresc – subliniez, care doresc – indiferent de rută – teoretică, vocațională sau profesională, să poată organiza, respectiv să susțină un examen suplimentar de admitere.

Acest lucru se întâmplă deja pe ruta profesională sau vocațională, fiind doar o extindere și către zona teoretică”, anunța președintele Klaus Iohannis, după trei zile de consultări privind proiectul ”România Educată”, care urmează să ajungă la Guvern.

Urmăriți Impact.ro și pe