Admitere liceu 2019: Elevii care au medii peste 9 tot riscă să rămână fără locul pentru care au optat la liceul favorit, în anumite condiții. Ministerul Educației încă nu a gândit un mecanism administrativ care să ofere elevilor siguranța locului la liceul dorit. Ca să-ți asiguri locul, trebuie să pierzi aproape o vară întreagă cu chestiuni birocratice, altfel, un elev cu notă mai mică ți-o poate lua înainte.
Nu ar trebui să te surprindă că se întâmplă așa ceva, având în vedere că ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, se bâlbâie pe la televiziuni și afirmă aberații de genul „evaluarea evaluează…”. Nu există nicăieri în lume un sistem perfect, dar la noi, orice schimbare vine mai degrabă în defavoarea cetățenilor, însă doar a unora dintre ei.
Politicienii, dată fiind ideologia comunistă pe care încă o au în sânge și de care nu vor scăpa niciodată, tind către crearea unei societăți egalitare, nu a uneia echitabile. Așa se ajunge în situația în care cei merituoși fie luptă degeaba pentru ce este al lor, fie le este luat acel ceva de cei mai puțin merituoși, pentru că așa e clădit sistemul.
În România anului 2019, elevii care au medii de 9 sau mai mari cu câteva sutimi, pot să rămână pe dinafară și să nu intre la liceul dorit, doar din cauza unor chestiuni birocratice care ar trebui făcute de către funcționarii care sunt plătiți pentru asta.
Dar trebuie lăudat faptul că Ministerul Educației își recunoaște incompetența: pe site-ul edu.ro, se precizează că la această sesiune de admitere la liceu, 4.853 de elevi au rămas nerepartizați pe locurile la licee. Trei dintre acești elevi au medii peste 9. Alți 23 de elevi au medii între 8 și 9.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Dacă, în calitate de elev, nu mai ai loc la nici una din opțiunile exprimate pe fișă, rămâi nerepartizat în această sesiune de admitere și va trebui să participi la o sesiune ulterioară, organizată numai pe locurile rămase libere în această sesiune, din vară.
Acest lucru se poate întâmpla dacă nu ai exprimat suficiente opțiuni, ele fiind ocupate înaintea ta de alți candidați care au medii mai mari. De aceea se recomandă completarea fișei cu un număr suficient de opțiuni, ca să nu ajungi într-o astfel de situație.
După repartizare, chiar dacă pare că ai intrat la liceul pentru care ai optat, tot există riscul de a pierde locul, pentru că acesta trebuie confirmat. Aici, nu este nimic deplasat, dar întreg procedeul de admitere s-a transformat într-un calvar și nu e deloc în beneficiul elevilor. În astfel de moduri se descurajează mersul la școală.
Trebuie să completezi cererea de înscriere și să alcătuiești dosarul de documente necesare. Cu alte cuvinte, trebuie să-ți confirmi locul pentru care ai optat. În caz contrat, alt elev îl poate ocupa și atunci chiar că rămâi pe dinafară. E un fel de vânătoare de locuri și nimic nu e prea sigur, pentru că așa a fost gândit sistemul. Răzbește cine poate. Legea junglei. Aici, nici măcar egalitarism nu e.