Ecaterina Andronescu și noile planuri: grădinița să fie obligatorie de la 4-5 ani, Evaluarea Națională să fie eliminată

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, are în vedere cel puțin două schimbări importante în următoarea perioadă.

Prima:  învățământul obligatoriu să înceapă de la vârsta de 5 ani, ceea ce înseamnă că grupa mare de la grădiniță va fi obligatorie pentru cei mici.

A doua vizează Evaluarea Națională susținută de elevii care termină clasa a VIII-a în vederea admiterii la un liceu sau la o școală profesională.

Ecaterina Andronescu vrea să afle de la directorii de școli dacă această Evaluare Națională se mai justifică, în condițiile în care pragul pentru învățământul obligatoriu este clasa a X-a și, nu peste mult timp, va cuprinde toți anii de liceu, adică până în clasa a XII-a.

Aceste schimbări apar într-un proiect ce modifică Legea Educației și care așteaptă votul final la Senat în ședința de miercuri, 6 martie 2019.

„Este acum la Senat, chiar este pe lista de vot, o lege care stabilește obligativitatea ultimelor două grupe la gradință – grupa mijlocie și grupa mare – și ultimii doi ani de liceu, începând din anul 2020. Anul acesta va trebui să pregătim preluarea, la început de ciclu și la sfârșit de ciclu, în invățământul obligatoriu.” Ecaterina Andronescu în Comisia pentru drepturile omului și Culte din Camera Deputaților

Proiectul privind modificarea Legii Educației a fost redactat de 19 parlamentari membri ai UDMR și șapte aleși din partea PSD. Acesta prevede următorul calendar:

-până în anul 2020 devin obligatorii grupa mare de la grădiniță și ultimii doi ani de liceu, clasele a XI-a și a XII-a (ceea ce înseamnă că învățământul obligatoriu va fi de 14 ani);

-din anul 2023 ar urma să devină obligatorie și grupa mijlocie de la grădiniță (ceea ce duce învățământul obligatoriu la 15 ani);

-o a treia etapă, cea până în anul 2030, prevede ca și grupa mică să fie obligatorie (iar învățământul obligatoriu să fie de 16 ani).

Ecaterina Andronescu, chemată la explicații în Parlament

Parlamentarii liberali o cheamă Ecaterina Andronescu, luni, la „Ora Guvernului”, în Camera Deputaților.

Biroul Permanent a admis solicitarea grupului parlamentar al PNL pentru ca ministrul Educației să facă o prezentare a situației din învățământ, o dezbatere numită de inițiatori „Opriți schimbările dăunătoare din învățământul românesc!”.

Ecaterina Andronescu a fost audiată, marți, în Comisia pentru drepturile omului după o serie de afirmații controversate.

Într-un interviu TV, ministrul ar fi sugerat că o variantă ar fi înființarea claselor separate pentru copiii cu nevoi speciale, declarație asupra căreia a revenit și a spus că a fost greșit înțeleasă.