Admitere ASE 2022. Acte necesare și probele pe care trebuie să le susțină candidații

Emanuela Pană 06.07.2022, 13:28
Admitere ASE 2022. Acte necesare și probele pe care trebuie să le susțină candidații

Admitere ASE 2022, care este procedura și ce trebuie să faci pentru a deveni student la una dintre facultățile academiei. Absolvenții de liceu care au promovat examenul de Bacalaureat au mai scăpat de emoții, însă mai au de trecut un hop: admiterea la facultate. An de an, Academia de Studii Economice din București vine cu oferte educaționale atractive pentru viitorii studenți. Află în continuare tot ce trebuie să știi despre concursul de admitere, dar și despre locurile la buget și la taxă.

Admitere ASE 2022, ce trebuie să știe viitorii studenți ai academiei

ASE, cea mai bună universitate economică și de administrație publică din Europa de Sud-Est, a dat startul, din data de 4 iulie, concursului de admitere la programele universitare de licență pentru anul 2022-2023, iar anul acesta își întâmpină candidații cu una dintre cele mai generoase oferte de școlarizare – peste 7.000 de locuri, aproape jumătate fiind finanțate de la bugetul de stat.

Academia de Studii Economice pune la dispoziția viitorilor studenți 36 de programe universitare de licenţă, cu predare în limbile română, engleză, franceză sau germană, cu formele de învățământ cu frecvenţă, la distanţă şi cu frecvenţă redusă (6115 locuri la învăţământ cu frecvenţă şi 895 la învăţământ la distanţă).

Cea mai renumită universitate economică din țară își așteaptă studenții la următoarele facultăți: Administrarea afacerilor, cu predare în limbi străine; Administrație și Management Public; Business și Turism; Cibernetică, Statistică și Informatică Economică; Contabilitate și Informatică de Gestiune; Drept; Economie Agroalimentară și a Mediului; Economie Teoretică și Aplicată; Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori; Management; Marketing; Relații Economice Internaționale.

Admitere ASE 2022. Cum devii student la ASE?

Înscrierile la facultățile din cadrul Academiei de Studii Economice se desfășoară la începutul lunii iulie, așa cum anunță pagina web instituțională www.ase.ro, prin încărcarea documentelor de concurs pe platforma admitere.ase.ro.

Admitere ASE 2022
Cum devii student la cea mai buna universitate economica din Romania

Platforma, perfecționată în urma experienței concursurilor de admitere online din ultimii doi ani, asigură o interacțiune prietenoasă și facilă pentru candidat, care va încărca documentele de concurs o singură dată, indiferent de numărul opțiunilor sale. Se recomandă achitarea taxei de admitere tot online, în cadrul procesului de înscriere.

Admiterea la studiile universitare de licenţă, organizate la forma de învăţământ cu frecvenţă, se desfășoară exclusiv online, pe platforma admitere.ase.ro, prin concurs bazat pe:

  • eseul motivațional (probă eliminatorie, evaluată cu admis/respins);
  • testul de competenţă lingvistică, susținut exclusiv de către candidaţii care optează pentru un program cu predare în limbă străină sau Limbi moderne aplicate și care nu au certificat de competență lingvistică, recunoscut de ASE (detalii);
  • media generală de admitere, ca medie ponderată între media obţinută la examenul de bacalaureat (70%) şi media anilor de studii liceale (30%).

Acte necesare admitere ASE 2022

Iată care sunt documentele necesare pentru înscrierea la ASE în 2022:

  • Diploma de Bacalaureat sau diplomă echivalentă cu aceasta. Pe lângă aceasta, absolvenţii programelor de studii din străinătate și ai liceelor
    internaționale din România, trebuie să încarce și copia atestatului/adeverinței de echivalare emis/emisă de ministerul de resort – CNRED;
  • Foaia matricolă din care rezultă mediile anilor de studii;
  • Eseul motivațional/eseurile motivaționale datat, semnat și scanat/fotografiat, privind alegerea ASE și a programului de studii care reprezintă prima opțiune pentru fiecare limbă de predare a programelor din fișa de înscriere;
  • Adeverința medicală;
  • Certificatul de naștere;
  • Cartea de identitate;
  • Certificatul de căsătorie;
  • Declarația pe propria răspundere prin care candidatul declară că nu a fost exmatriculat din ASE, fără drept de reînmatriculare; nu va beneficia, concomitent, de finanţare de la buget pentru două sau mai multe programe de studii universitare, indiferent de nivelul lor şi nu va urma simultan mai mult de două programe de studii universitare, indiferent de nivelul şi forma de finanţare ale acestora; a fost/nu a fost înmatriculat, la un alt program de
    studii universitare de licenţă, inclusiv numărul semestrelor în care a beneficiat de finanţare de la buget; a absolvit o altă facultate; este de acord cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal;
  • O fotografie 3/4 tip legitimație, format jpg sau jpeg, încărcată pe platformă;
  • Dovada plății taxelor de înscriere;
  • Certificatul de competență lingvistică;
  • Certificatul de încadrare în grad de handicap/certificatul de orientare școlară și profesională, după caz;
  • Documentul care atestă aparența la minoritatea rromă, după caz;
  • Documentul care atestă aparența la sistemul pentru protecție socială, după caz;
  • Diploma care atestă obținerea distincției în cazul candidaților olimpici naționali și internaționali, după caz;
  • Documentul care certifică scutirea de la plata taxei de înscriere pentru primele două opțiuni;
  • Declarația pe propria răspundere privind autenticitatea documentelor;

Beneficiile unui student ASE

Studenții academiei economice pot beneficia de peste 3.400 de burse de performanță, de studiu şi sociale, și peste 550 de burse Erasmus de studii în străinătate, peste 3.000 de locuri de practică și internshipuri în companii renumite.

În fiecare zi de vineri, de la ora 18:00, ASE desfășoară întâlniri online cu candidații săi, sub genericul Admis la ASE 2022, unde viitorii potențiali studenți pot adresa orice întrebare.

Pentru alte nelămuriri și informații suplimentare despre admitere și ASE, puteți consulta paginile instituționale Admitere Licență 2022FacebookGrup oficial Admitere 2022Instagram.

Ce perspective au absolvenții academiei pe piața muncii

Întrucât ASE este o universitate de cercetare avansată şi educaţie, bine poziționată la nivel internaţional, angajatorii apreciază foarte bine studiile urmate aici. Academia economică își continuă trendul ascendent în prestigiosul clasament Times Higher Education University Impact Rankings 2022, ocupând locul 301-400 la nivel mondial și prima poziție în România.

ASE este cea mai bună universitate în domeniul Economie și Econometrie din țara noastră, conform QS World University Rankings by Subject 2022. Așadar, diploma de absolvent ASE constituie garanția unui viitor lipsit de griji și a celei mai bune inserții pe piața muncii – fapt confirmat de influentul QS World University Rankings, unde ASE este academia cu o foarte bună inserție a absolvenților pe piața muncii.

Potrivit datelor, 86% dintre absolvenții ASE își găsesc loc de muncă în primele șase luni de la terminarea facultății în domeniul studiat, având oportunitatea de a pune bazele unui viitor sigur și bine remunerat.

Cu ce medii s-a intrat la ASE în 2021

Ierarhizarea candidaților care au obținut calificativul „Admis“ la eseul motivațional și, după caz, la proba de competență lingvistică se face pe baza mediei generale de admitere, în ordinea opțiunilor bifate de candidat pe platforma admitere.ase.ro.

De precizat că statutul de student finanțat de la buget sau cu taxă se actualizează după primul semestru al anului I, după care anual, în funcție de performanțele universitare ale studenților.

În 2021, cea mai mică medie cu care s-a intrat la ASE, la Administrarea Afacerilor, în limba franceză, la locurile cu taxă, a fost 6:00. La buget, la Economie agroalimentară şi a mediului, cea mai mică medie a fost 7,58. Iată mai jos un tabel cu mediile cu care s-a intrat anul trecut la toate facultățile din cadrul ASE.

Admitere ASE 2022
Cu ce medii s-a intrat la ASE în 2021
Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...