Ce schimbări are în plan Suedia după preluarea președinției Uniunii Europene. România va avea de câștigat 

Ana Anitoiu 01.01.2023, 10:55
Ce schimbări are în plan Suedia după preluarea președinției Uniunii Europene. România va avea de câștigat 

Oficialii din Suedia au dezvăluit ce schimbări au în plan după preluarea președinției rotative a Uniunii Europene, duminică, 1 ianuarie 2023, pentru o perioadă de șase luni. România va avea de câștigat în următoarea jumătate de an.

Președinția Uniunii Europene, preluată de Suedia. Care sunt obiectivele stabilite

Prim-ministrul suedez, Ulf Kristersson, a menționat în cadrul unui discurs susținut pe 12 decembrie care sunt temele aflate în centrul președinției Suediei. Oficialul a enumerat: securitatea-unitatea, rezilienţa-competitivitatea, prosperitatea (tranziţia energetică), valorile democratice şi statul de drept.

De asemenea, Suedia, care a mai deținut preşedinţia Uniunii Europene de două ori, în 2001 şi 2009, are în plan să acorde o atenție deosebită situaţiei din Ucraina şi procesului de extindere a Uniunii Europene. În plus, preşedinţia suedeză va depune eforturi pentru unitate în actualul context.

În ceea ce privește afacerile interne, președinția suedeză se va concentra pe politicile migraţiei și pe combaterea crimei organizate, a terorismului şi a extremismului violent. Un alt obiectiv al Suediei este de a contribui la reducerea riscului de sărăcie şi excluziune socială, ca urmare pandemiei de coronavirus, crizei energetice şi creşterii inflaţiei.

Uniunea Europeana s-a inclinat din nou in fata lui Viktor Orban. Cum a scapat Patriarhul Kiril de sanctiunile aplicate Rusiei
Presedintia Uniunii Europene, preluata de Suedia

Totodată, Suedia va promova obiectivele Uniunii Europene, astfel încât să fie atinsă neutralitatea climatică până în 2050, în paralel cu creşterea competitivităţii, a ocupării forţei de muncă, a producţiei de alimente şi a sănătăţii şi bunăstării. Punerea în aplicare a Pactului ecologic european va fi pe agendă în prima jumătate a noului an.

Suedia, promisiune referitoare la aderarea României la Schengen

Înainte de Consiliul JAI ce a avut loc pe 8 decembrie, ambasadoarea Suediei în România, Therese Hyden, a dat asigurări că țara ei va continua demersurile necesare pentru ca țara noastră să își continue parcursul pentru aderarea la spațiul Schengen, după data de 1 ianuarie.

„România a muncit mult pentru a convinge țările membre, iar Suedia a luat parte la toate evaluările care au avut loc în octombrie și în noiembrie cu experții. Cred că a fost important pentru noi să avem parte de o înțelegere cu privire la capacitatea României. (…)

Vom fi gata să facem ce trebuie făcut, dacă lucrurile nu ajung la o finalizare sub președinția cehă. Vom fi acolo începând cu 1 ianuarie pentru a pune lucrurile în mișcare”, a declarat ambasadoarea Suediei în România.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...