Adio, temperaturi de vară. Vremea se răcește radical. Alerta ANM anunță noi coduri de vijelii în aproape toată țara

Stan Filon 17.09.2022, 11:43
Adio, temperaturi de vară. Vremea se răcește radical. Alerta ANM anunță noi coduri de vijelii în aproape toată țara

Administrația Națională de Meteorologie a emis sâmbătă două coduri de vreme rea, care arată că temperaturile de vară s-au terminat. Codul galben anunță ploi însemnate cantitativ și este valabil până duminică la ora 12:00 local în vestul, nordul, centrul țării și la munte. ANM a emis și o avertizare de tip cod portocaliu. Acesta anunță ploi abundente în Carpații Occidentali, Meridionali și Orientali precum și în sudul Banatului.

Vremea se răcește radical

Așadar, toamna pare că și-a intrat pe deplin în drepturi, după ce Administrația Națională de Meteorologie a emis două coduri de vreme rea. Vor fi ploi însemnate în mai multe regiuni din țară. Codul galben, care valabil până duminică la ora 12:00, anunță ploi însemnate cantitativ și este în vestul, nordul, centrul țării și la munte.

Zona Carpaților Occidentali, Meridionali și Orientali precum și sudul Banatului se află sub avertizare de cod portocaliu de ploi abundente. În plus, începând de sâmbătă noaptea, până duminică la ora 20:00, va fi în vigoare și un cod galben de vânt puternic în sudul, estul, centrul teritoriului și la munte, unde la altitudini mari se vor înregistra precipitații mixte.

Vremea se raceste radical 
Vremea se raceste radical

Cod Galben de ploi

Codul galben de ploi va fi valabil între 17 septembrie, ora 10:30 – 18 septembrie, ora 12:00. În acest interval de timp, va ploua însemnat cantitativ local în vestul, nordul, centrul țării și la munte. Cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40…50 l/mp. În regiunile sudice și sud-estice vor fi perioade în care pe alocuri instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, grindină și vijelii.

Cod portocaliu de ploi însemnate

Codul portocaliu de vreme rea aduce ploi abundente în intervalul 17 septembrie ora 12:00 – 18 septembrie, ora 12:00 în Carpații Occidentali, vestul Carpaților Meridionali și nordul Carpaților Orientali, precum și în sudul Banatului, când se vor acumula cantități de apă ce vor depăși 40…50 l/mp și izolat 60…70 l/mp.

Codul galben de vânt este valabil din 18 septembrie, ora 02:00, până la ora 20:00. De sâmbătă noaptea, vântul se va intensifica treptat în toate regiunile. În sudul, estul, centrul teritoriului și la munte vor fi viteze în general de 55…75 km/h, iar pe creste rafalele vor depăși 80…100 km/h.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...