Adio, pensii mărite pentru românii care muncesc peste 65 de ani. Cu cât trebuia majorat punctajul lunar

Ioana Bucur, Dragos Ștefănescu 11.09.2021, 20:52
Adio, pensii mărite pentru românii care muncesc peste 65 de ani. Cu cât trebuia majorat punctajul lunar

Guvernul pare că s-a răzgândit și nu va mai oferi pensii mărite pentru românii care muncesc peste vârsta de 65 de ani. Cu cât ar fi trebuit majorat punctajul lunar.

Românii care muncesc și după vârsta de 65 de ani nu vor mai avea pensii mărite

Cu toate că se făcuseră promisiuni cu privire la încurajarea celor care vor vrea să muncească și după împlinirea vârstei de pensionare, Guvernul pare că s-a răzgândit. Ordonanța publicată în urmă cu câteva zile în Monitorul Oficial nu conține tocmai prevederile prin care s-ar fi majorat cuantumul pensiei sau ar fi permis cumularea pensiei anticipate cu salariul la privat.

Românii care muncesc și după vârsta de 65 de ani își pot lua adio de la pensii mărite. La sfârșitul lunii august a fost adoptată Ordonanța de Urgență 94/2021, prin care se aduc modificări legii pensiilor. Proiectul principal nu mai are două prevederi importante, cele care vizau cumularea pensiei anticipate cu salariul la privat şi bonificaţiile pentru cei care aleg să lucreze după împlinirea vârstei de pensionare.

Potrivit jurnaliștilor de la Economica. net, în documentul Ministerului Muncii se menționa că orice român beneficiar de pensie anticipată sau anticipată parțial s-ar fi putut angaja în mediul privat fără să își piardă venitul oferit de stat. Doar că ordonanţa adoptată luni şi publicată în Monitorul Oficial a eliminat, însă, această prevedere, ceea ce înseamnă, evident, că nu se va aplica.

Adio, pensii mărite pentru românii care muncesc peste 65 de ani

Cu cât urma să crească punctajul lunar

Raluca Turcan, în calitate de ministru al Muncii, a elaborat și a trimis pentru aprobare, la mijlocul lunii iulie, un proiect de Ordonanță de Urgență prin care se propunea acordarea unor beneficii românilor care vor alege să muncească chiar și după ce vor împlini vârsta standard de ieșire la pensie.

Potrivit documentului, punctajul lunar realizat în perioada de după împlinirea condiţiilor de pensionare urma să fie majorat cu 50%, ceea ce s-ar fi concretizat în acordarea de pensii mai mari.

„Pentru asiguraţii care au realizat stagiul minim de cotizare şi care contribuie la sistemul public de pensii după împlinirea vârstei standard de pensionare (…), punctajul lunar realizat în perioada respectivă se majorează cu 50%”, prevederea proiectul documentului care a devenit marţi OUG 94/2021.

Măsura ar fi fost abandonată, ținându-se cont, cel mai probabil, de impactul pe care l-ar fi avut asupra bugetului de stat. Acesta a fost motivul pentru care s-a renunţat la altă măsură inclusă în forma de proiect a OUG 94/2021 – posibilitatea pensionarilor anticipaţi de a obţine concomitent salariu în domeniul privat, potrivit Avocatnet.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe